KURUMSAL
SON DUYURULAR
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 Aralık 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 Aralık 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 Aralık 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 Aralık 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 Aralık 2022Türkiye’de, aÄŸaç ve orman ürünleri sektöründe yaÅŸanan sıkıntıların sebebi sektördeki eleman sıkıntısıyla açıklanıyor. MTSO AÄŸaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi toplantısında, sosyal ve demografik yapının deÄŸiÅŸimiyle orman ürünlerinde çalışan kiÅŸi sayısının giderek azaldığı vurgulandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından gerçekleÅŸtirilen AÄŸaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi tüm paydaÅŸların yer aldığı geniÅŸ katılımlı sektör toplantısında sektördeki sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Türkiye’deki orman varlığının her geçen yıl artmasına raÄŸmen sektörde çalışan sayısının giderek azaldığını söyleyen yetkililer, sektördeki eleman sorununa dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel MüdürlüÄŸü Genel Müdür Yardımcısı Kenan Akduman Türkiye’de orman varlığının son 30 yıldır artı verdiÄŸini ve bu özelliÄŸi ile dünyada dördüncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer aldığını bildirdi.
Bir taraftan aÄŸaçlandırma yapılırken diÄŸer taraftan mevcut ormanların eko sistem içindeki bütünlüÄŸünü saÄŸlamak adına gençleÅŸtirildiÄŸini kaydeden Akduman, üretimde çalışacak kiÅŸi bulmakta zorluk yaÅŸandığını bildirdi. Sosyal ve demografik yapının deÄŸiÅŸimiyle orman ürünlerinde çalışan kiÅŸi sayısının giderek azaldığını dile getiren Akduman, “Kısa vadede artacak gibi de görünmüyor.
KiÅŸileri gerek kredi destekleriyle gerekse hibelerle bu sektörde faaliyet yürütmeleri için teÅŸvik etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda ‘Barkodlu Sistem’e geçilecek. Bu konuya çok önem veriyoruz. Bu sistemle ormanlar sertifikalı hale gelip uluslararası sertifika kuruluÅŸları tarafından sertifikalanınca ihracatta da avantajlar saÄŸlanacak” dedi.
“Eleman yetiÅŸtirmeye ağırlık vermeliyiz”
Sektörle ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunan Mersin Tarsus OSB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Sabri Tekli ise, ormanların bir ülkenin yerli ve milli en önemli unsuru olduÄŸuna iÅŸaret etti. Tekli, “Ormanlar, cari açığı kapatacak, ülke ekonomisine katkı sunacak önemli bir emtiadır” dedi. AÄŸacın yerinin plastikle doldurulacağını, plastikle baÅŸ etmenin ise mümkün olmadığını, üretimin devamı için eleman sorununun çözümünün önemine dikkat çeken Tekli, bu konuya ağırlık verilmesi çaÄŸrısında bulundu.
Toplantıda Orman Genel MüdürlüÄŸü Ä°ÅŸletme ve Pazarlama Dairesi BaÅŸkan Yardımcısı ReÅŸat Benli, katılımcıları orman ürünleri sektörünün mevcut durumu hakkında bilgilendirdi. Ardından Gıda ve Kontrol Genel MüdürlüÄŸü Mersin Zirai Karantina MüdürlüÄŸü Ä°nspektörü Åžerafettin DoÄŸan ISPM-15 standardına uygun üretim tesisi kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve ahÅŸap ambalaj malzemelerinden dolayı ihracatta yaÅŸanan sorunları aktardı.
Mersin Sanayi ve Teknoloji Ä°l MüdürlüÄŸü Sanayi Sicil Åžefi Nazmiye Cantürk sanayi sicil bilgi sistemini anlatırken Ä°ÅžKUR Ä°ÅŸ ve Meslek Danışmanı Ahmet KürÅŸat Arslan, istihdam teÅŸvikleri ve iÅŸbaşı eÄŸitim programı, KOSGEB Mersin MüdürlüÄŸü KOBÄ° Uzmanı Ä°smail Çiçekli ise KOSGEB destek ve danışmanlık hizmetleri konusunda bilgilendirme yaptı.
Çakır: Kümelenme ve yalın üretim önemli
MTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hakan Sefa Çakır toplantıda yaptığı konuÅŸmada, aÄŸaç ve orman ürünlerinin önemine dikkat çekerek, “Bu sektör ülkemizin elindeki hammaddenin katma deÄŸere dönüÅŸmesinin en güzel örneklerindendir. Sektörün ürünleri bir yandan palet ve sandığa dönüÅŸüp her türlü ürünün güvenle taşınmasına destek verirken, diÄŸer yandan mobilyaya dönüÅŸerek tasarım, markalaÅŸma ve teknolojiyle daha büyük katma deÄŸer saÄŸlıyor” ifadelerini kullandı.
AÄŸaç ve orman ürünlerinin inÅŸaattan tarıma, gıdadan sanayiye birçok sektörün vazgeçilmez paydaşı olduÄŸunu, Mersin’in de coÄŸrafi konumu nedeniyle bu sektörde güçlü olduÄŸunu kaydeden Çakır, aÄŸaç ve orman ürünlerinin ihracatla entegre bir sektör haline geldiÄŸini, Mersin’in lojistik avantajlarıya sektöre rekabetçi bir güç kattığını vurguladı. Çakır, sektörün daha da güçlenmesi için kümelenme ve yalın üretim modeline ağırlık verilmesi gerektiÄŸine de dikkat çekti.
---
Kaynak: Dunya.com