KURUMSAL
SON DUYURULAR
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 Aralık 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 Aralık 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 Aralık 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 Aralık 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 Aralık 2022YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl, ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öÄŸrencilere eÄŸitim süreleri boyunca burs verileceÄŸini, aylık 600 lira olan bursun 12 ay boyunca ödeneceÄŸini bildirdi.
Saraç, üniversitelerin ziraat, tarım, orman ve su ürünleri ile ilgili fakültelerinin dekanları ve yüksek okul müdürleri ile YÖK’te bir araya geldi. Türkiye’nin bulunduÄŸu coÄŸrafya ve bu coÄŸrafyanın beraberinde getirdiÄŸi her türlü zenginliÄŸin de büyük önem taşıdığına iÅŸaret eden Saraç, ziraat, tarım, su ve orman alanlarının ülkenin elindeki en büyük deÄŸerler olduÄŸunu vurguladı. Yakın gelecekte, ülkelerin kavgaları ve savaÅŸlarının sadece petrol ve yer altı zenginlikleri deÄŸil su, gıda, doÄŸal zenginlikler kaynaklı olacağının yaygın görüÅŸ olduÄŸunu dile getiren Saraç, deÄŸiÅŸik vesilelerle gerçekleÅŸtirdikleri toplantılarda bunu kamuoyu ile paylaÅŸtıklarını belirtti.
Bu bölümleri tercih eden öÄŸrenci azalıyor
Saraç, yüksek öÄŸretim sisteminde, 30 ziraat, 16 su ürünleri, 12 orman, 5 ziraat ve doÄŸa bilimleri, 1 de tarım ve doÄŸa bilimleri fakültelerinin bulunduÄŸunu bildirdi. Ziraat ve tarım programlarında 24 bin 827 öÄŸrenci, bin 885 öÄŸretim elemanı, su ürünleri programlarında bin 825 öÄŸrenci ile 551 öÄŸretim elemanı, orman programlarında ise 4 bin 753 öÄŸrenci ile 427 öÄŸretim elemanı bulunduÄŸunu anlatan Saraç, ÅŸöyle devam etti: “Tarım ve ziraat programlarında 13,2, su ürünleri programlarında 3,3, orman programlarında ise 11,1 oranında öÄŸretim elemanı başına öÄŸrenci düÅŸmektedir. Bu verileri deÄŸerlendirdiÄŸimiz zaman açık ve net ÅŸekilde, öÄŸretim elemanı başına düÅŸen öÄŸrenci sayıları oldukça iyi seviyededir. Bu, nitelik açısından bizim arzuladığımız bir durumdur. Ama bir de bu programlar için son yıllardaki öÄŸrenci sayılarına bakıldığında, ziraat ve tarım programları kontenjanları ile yerleÅŸenler arasında bir açıklığın, kontenjan düÅŸüÅŸü gerçekleÅŸtirilmiÅŸ bile olsa devam ettiÄŸi görülüyor. Orman programlarında ve su ürünlerinde de dolulukların çok yüksek oluÅŸunu, kontenjanın düÅŸüÅŸünün sonucu olduÄŸunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.”
“Tehdit edici bir durum”
Saraç, “Ülkemiz ve geleceÄŸimiz açısından bu kadar stratejik ve kritik olan bu alanlara ilginin azalıyor olması ülkemizin istikbali için gerçekten tehdit edicidir” diye konuÅŸudur. YÖK olarak bu süreci yakın zamana kadar sayılarla yönetmeye çalıştıklarını dile getiren Saraç, “Yani talep varsa kontenjan artır, talep yoksa kontenjan azalt. Bu belki bazı programlarımız için hala bir nispette uygulanabilir ama bu öncelikli ve stratejik alanlarımız için, kesinlikle baÅŸka yeni ve yenilikçi çözümler üretebilmeliyiz” dedi. Tarım ve gıdanın, ülke için stratejik bir alan olduÄŸuna ve bu alanlara yönelik nitelikli öÄŸrenci talebinin yükselmesi için bazı sıra dışı kararlar alacaklarına iliÅŸkin bir açıklamayı daha önce kamuoyuna yaptıklarını anımsatan Saraç, bir yıla yakın zamandır bu konuda YÖK’te yoÄŸun çalışma yürüttüklerini anlattı.
Burs miktarı 600 lira
Katılımcılarla çok önemli ve heyecan verici bir geliÅŸmeyi paylaÅŸmak istediÄŸini dile getiren Saraç, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Bu yıl, ziraat, orman ve su ürünleri odaklı programlarımızı tercih ederek yerleÅŸtirilecek ilk üç sıradaki öÄŸrencilerimize eÄŸitim süreleri boyunca burs verilecek. 2016 LYS sistemimizde tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerimizde toplam 210 programımız bulunuyor. Bunların her birisine, ilk üç sırada yerleÅŸecek öÄŸrencilerimizin hepsi, yani toplam 630 öÄŸrencimiz bu burs imkanından faydalanabilecektir. Bu ÅŸekilde sadece belirli üniversitelerimiz için deÄŸil, tüm devlet üniversitelerimize yerleÅŸen baÅŸarılı öÄŸrencilerimizi desteklemiÅŸ olacağız. Bu öÄŸrencilerimize ödenecek burs miktarı ise aylık 600 lira olup, bu burs 12 ay boyunca ödenecektir.” Saraç sürecin, sadece bu tedbirle de sınırlı kalmayacağını belirterek, “Bu kararımız, bu alanlara yönelik iyileÅŸtirici bir tedbirdir. Bu kararımızın bir kısmı ilgili bakanlık ve diÄŸer kurumlarca alınacak bir dizi baÅŸkaca karar ve uygulamalarla desteklenirse ülkemiz için hayati önem taşıyan bu alanlar önemine uygun deÄŸeri kazanacaktır” diye konuÅŸtu.
“5 ihtisas üniversitesi belirlenecek”
Saraç, “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon FarklılaÅŸması ve Ä°htisaslaÅŸması” toplantısını yaptıklarını ifade ederek, bu çalışma kapsamında 5 pilot üniversiteyi ve ihtisaslaÅŸacakları alanları ekim ayına kadar belirleyeceklerini bildirdi. Bu üniversitelere hem YÖK, hem de Kalkınma Bakanlığınca özel destek ve teÅŸvik verileceÄŸini anlatan Saraç, daha sonra bu sürece diÄŸer üniversitelerin de dahil olacağını belirtti. Özellikle bu üniversiteler için gıda, su, orman alanlarının da odak olmasını beklediklerini vurgulayan Saraç, bu kapsamda üniversitelerin kurumsal deÄŸerlendirmelerinin Kalite Kurulu tarafından gerçekleÅŸtirileceÄŸini söyledi. Yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler arasında öÄŸrenci ve öÄŸretim elemanı deÄŸiÅŸimini içeren Proje Tabanlı Mevlana Programı’na da deÄŸinen Saraç, bu programın sadece belli ülkeler deÄŸil, Erasmus Programı kapsamında deÄŸiÅŸim yapılan ülkeler de dahil tüm ülkelere açık olduÄŸunu belirterek, “Ancak her alanda deÄŸil, ülkemiz için belirlemiÅŸ olduÄŸumuz öncelikli alanlara yönelik. Sizlerin temsil ettiÄŸiniz alanlar da bu kapsamda deÄŸerlendirilebilecektir” dedi.