CORPORATE
LATEST ANNOUNCEMENTS
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 December 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 December 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 December 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 December 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 December 2022Türkiye’nin küresel ölçekte mobilya pazarından yüzde 1,5 pay aldığını söyleyen MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Asya’da yeni pazarlara odaklanacaklarını belirtti. Güleç, global pazardaki payı yüzde 4’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörü ve bugün başlayacak olan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı hakkında değerlendirme yaptı.
2000’lerin başında sektörün 160 milyon dolar ihracat, 280 milyon dolar ithalat yaptığını hatırlatan Güleç, mobilya sanayisinin bugün 3 milyar 481 milyon dolar ihracata ulaştığını kaydetti. 700 milyon dolar da ithalat yapıldığını belirten Güleç, sektörün yaklaşık 3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini söyledi. Güleç, “Yabancı sermaye gelip bu yatırımları yapmadı. Biz mobilyacılar işimize bilimsel yaklaşarak ve örgütlenerek dönüşümü sağladık” açıklamasını yaptı.
Mobilya ihracatında Türkiye’nin Irak pazarında lider ülke olduğunu ifade eden Güleç, “Almanya ikinci sırada. Ardından Suudi Arabistan geliyor. Fransa’ya ihracatımız her gün artıyor. Yine ABD son beş yıldır dış satışımızı artırdığımız önemli pazarlardan. İngiltere, İsrail, Romanya, Kazakistan ve Azerbaycan’ın dışında savaşın getirdiği belirsizliğe rağmen Libya da çok önemsediğimiz pazarlar arasında” diye konuştu.
Öte yandan Kore, Japonya ve Hindistan’a da odaklandıklarını kaydeden Güleç, bu ülkelerin çok büyük pazarlar olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin küresel ölçekte mobilya pazarından yüzde 1,5 pay aldığına dikkat çeken Güleç, hedeflerinin bunu yüzde 2,5-4 civarına çıkarmak olduğunu ifade etti.
“Dünyadaki tasarımcıların çalışmak istediği ülke olmalıyız”
Geleceğin mobilyasını üretmek zorunda olduğumuzu vurgulayan Başkan Güleç, “Geleceğin kıyafeti, arabası, perdesi varsa mobilyası da olmalı. Üretirken insanı ve çevreyi ihmal etmeyeceğiz. Bugün tasarım, moda anlayışı her sektörde nasılsa mobilyada da öyle. Onun için geleceğin mobilyası üretirken, tüketirken insanı mutlu edecek ayrıntılara odaklanmalıyız. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yoğunlaşarak devam etmek gerekiyor. Bütün bunların sonucunda Türkiye olarak dünya mobilya tasarımcılarının çalışmak istediği bir konuma gelmek istiyoruz” dedi.
İMOB Fuarı’na da değinen Güleç, dünyada küresel mobilya ticaretinin 161 milyar dolar olduğunu söyleyerek, bu pastayı paylaşan dev markaların fuar için İstanbul’a geleceğini aktardı. Fuarı 16 yıldır düzenledikleri bilgisini veren Güleç, “Bu fuarla dünya mobilya sektörünü İstanbul’da buluşturmayı başardık. Sektör olarak 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların içinden en az 150 ülkeden insanlar bu fuara gelecek. Çünkü bir yıldır çalışmalarımız bu yönde yoğunlaştı” dedi.
Türkiye mobilya sektörünün tüm paydaşlarını aynı platformda bir araya getiren İMOB’un MOSFED ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle 16’ncı kez düzenlendiğini aktaran Güleç, fuarın 26 Ocak’a kadar süreceğini söyledi. Güleç, 50 bini yabancı, toplamda 150 bin ziyaretçinin beklendiği fuarda 2 milyar dolarlık iş hacmi öngörüldüğünü aktardı.
Türkiye’nin vitrini olacak
Ahmet Güleç, modernden klasiğe, modülerden ofis mobilyalarına, oturma gruplarından bebek, çocuk, genç mobilyalarına, yataklardan aksesuarlara kadar geniş bir yelpazede ürün gruplarının sergileneceği İMOB Fuarı’nı, Türkiye mobilya sektörünün dışa açılan önemli vitrinlerinden biri olarak tanımladı. Türkiye mobilya sektörünün yenilikçi tasarım, trend ve akıllı ürünlerinin sergileneceği fuara ulusal, uluslararası zincir mağazaların yetkilileri, toptancılar, dağıtıcılar, ithalatçılar, ihracatçılar, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar ve mobilya mağazalarının sorumluları gelecek.
Kaynak: İşte Kobi