CORPORATE
LATEST ANNOUNCEMENTS
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 December 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 December 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 December 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 December 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 December 2022Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzesi SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi düzenlenen törenle açıldı.
12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kağıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek. Kağıt üretim sürecinde kullanılan tüm makine ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinesi de sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. Korunan makineler içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1. Kağıt Fabrikası’na ait 2 No’lu Kağıt Makinesi. Makine hala çalışıyor. Müzede ayrıca fotoğraflar, belge ve objelerin yanı sıra Roma Dönemine ait sikkeler, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kağıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.
MEHMET ALİ KAĞITÇI ANI SALONU
Türkiye’de kağıt denilince ilk akla gelen isim olan, SEKA’nın kuruluşunu sağlayan Mehmet Ali Kağıtçı. Türkiye’nin ilk kağıt mühendisi olurken, yazdığı kitaplar, belgeler ve bilgiler Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu’nda yer alıyor.
KENDİ KAĞITLARINI YAPABİLECEKLER
SEKA Kağıt Müzesi’nin içerisinde geleneksel yöntemle kağıt yapma atölyeleri, ebru gibi kağıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kağıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kağıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle ‘El Yapımı Kağıt Atölyesi’ nde kendi kağıdını yapabilecek, origami, kirigami, kağıt boyama, hüsn-i hat, linyatür, tezhip ve ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilecekler.
Projenin mimarlarından meslektaşımız Emre Külcü‘yü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.