KURUMSAL
SON DUYURULAR
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 Aralık 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 Aralık 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 Aralık 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 Aralık 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 Aralık 2022ORMAN MÜHENDÄ°SLERÄ° ODASI
ORMAN ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLERÄ° VE AÄžAÇÄ°ÅžLERÄ° ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLERÄ°NÄ°N YETKÄ° VE GÖREVLERÄ° Ä°LE KARÅžILAÅžILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERÄ°LERÄ° ÇALIÅžTAYI RAPORU
16 ARALIK 2018
Orman Mühendisleri Odası 6235 sayılı Kanuna göre kurulmuÅŸ, yaklaşık 16.000 Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisinin üye olduÄŸu, Anayasamızın 135 inci maddesi uyarınca kamu kurumu niteliÄŸinde meslek kuruluÅŸudur. Orman Mühendisleri Odası, bu mühendislerin mesleki faaliyet konuları ile bu konulara iliÅŸkin mesleki hak, yetki ve sorumluluklarının belirlenip yasal güvenceye alındığı, 29/06/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi Hakkında Kanun’un ve uygulama yönetmeliklerini yürürlüÄŸe koymak ve uygulamanın koordinasyonunu saÄŸlamakla görevlendirilmiÅŸtir.
Orman Mühendisleri Odası Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin problemlerine çözüm bulmak amacıyla 16 Aralık 2018 Pazar günü “Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri Çalıştayını” geniÅŸ bir katılımla gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.
“Orman Endüstri Mühendisleri” ve “AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri” olarak iki ayrı oturumda tartışılan hususlar, daha sonra ortak oturumda birleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu çalıştayda gerek mevzuat alanında, gerekse uygulamada karşılaşılan ve yapılması istenen birçok hususlar ve alınması gereken önlemler dile getirilmiÅŸtir. Bu çerçevede aÅŸağıdaki sorunlar ve çözüm önerileri görüÅŸülmüÅŸtür.
1. ORMAN ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLERÄ°NÄ°N ve AÄžAÇÄ°ÅžLERÄ° ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLERÄ°NÄ°N TARIM VE ORMAN BAKANLIÄžI BÜNYESÄ°NDE Ä°STÄ°HDAMI
Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine Tarım ve Orman Bakanlığı’na baÄŸlı Orman Genel MüdürlüÄŸü ile DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde kadro tahsisi yapılmalıdır.
1.1. Orman Genel MüdürlüÄŸü Bünyesinde Kadro Tahsisi
Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri, Orman Genel MüdürlüÄŸü için, orman ürünleri gibi bir milli servetin verimlilik, kalite, kantite ve modern pazarlama alanlarını yürüten ve yöneten bir teknik ve yönetici personel olma vasfındadır.
Orman Genel MüdürlüÄŸünün piyasa beklentilerine uygun kaliteli, rekabetçi ve yüksek katma deÄŸerli odun hammaddesi ve odun dışı ürünler üretmesi ve deÄŸerine uygun bir ÅŸekilde piyasaya arz edebilmesi, böylece daha büyük bir ekonomik deÄŸer yaratarak daha
etkili bir kurum haline gelebilmesi için Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine ciddi manada ihtiyacı vardır.
Orman Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde faaliyet gösteren orman iÅŸletmelerinin müÅŸterisi ve mali kaynağı orman ürünleri endüstrisidir. Bütün profesyonel iÅŸletmelerde bir pazarlama departmanı bulunduÄŸu halde, orman iÅŸletmelerinde üretilen hammaddenin pazarlama ve satış sürecini yönetecek bir pazarlama birimi bulunmamaktadır. Orman iÅŸletmelerinde pazarlama/satış ÅŸeflikleri ihdas edilmeli ve bu ÅŸefliklerde orman ürünleri sektörünün yapısını ve ihtiyaçlarını bilen ve üretilen odun hammaddesinin endüstriyel iÅŸlenme süreçlerine vakıf ve müÅŸterisi olan kiÅŸi ve kuruluÅŸlarla ortak lisana sahip Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri istihdam edilmelidir. Böylece Orman Genel MüdürlüÄŸü piyasa taleplerini standartlara uygun olarak daha etkin bir ÅŸekilde karşılayabilecek, odun hammaddesinde yurt dışına bağımlılığımız azalacak ve Genel MüdürlüÄŸünün karlılığı artacaktır.
BilindiÄŸi üzere çok deÄŸerli doÄŸal kaynaklarımızdan olan orman emvallerinin kesilmesi, boylanması ve sınıflandırılması ehil olmayan kiÅŸiler tarafından yapıldığında, bu kıymetli kaynaklarımızın kalite sınıfları düÅŸmekte ve çok büyük ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. ÖrneÄŸin; Orman Genel MüdürlüÄŸü tarafından 2017 yılında satılan toplam 927.027 metreküp karaçam tomruklarının yalnızca %0,7’si birinci sınıftır. Ä°kinci sınıf tomrukların oranı %7 iken kalan %92,3’ü üçüncü sınıf tomruk olarak satılmıştır. Sarıçamda toplam 285.056 metreküp tomruk satışında birinci sınıf tomruk oranı %0,7, ikinci sınıf tomruk oranı %10 ve üçüncü sınıf tomruk oranı %89,3’tür. Kızılçamda 2017 yılında satılan toplam 632.553 metreküp tomruÄŸun yalnızca %0,009’u birinci sınıf iken %2’si ikinci sınıf ve %98’i üçüncü sınıf tomruk olarak satılmıştır. Göknarda yapılan 608.621 metreküp tomruk satışının %0,07’si birinci sınıf, %22,5’i ikinci sınıf ve kalan %77,5’i üçüncü sınıftır. MeÅŸe için toplam 70.441 metreküp satışın %0,1’i birinci sınıf, %3,1’i ikinci sınıf ve %96,8’i üçüncü sınıftır. Kayında toplam 584.420 metreküp tomrukta bu oranlar birinci sınıf %0,7, ikinci sınıf %11,9 ve %87,4 ise üçüncü sınıftır.
Yukarıda verilen rakamlardan net olarak anlaşıldığı gibi, üretimi yapılan bütün aÄŸaç türlerinde yıllık tomruk üretiminin neredeyse tamamına yakını en düÅŸük kalite sınıfındadır. Buna baÄŸlı olarak Orman Genel MüdürlüÄŸü her yıl düÅŸük kalitede tomruk üretiminden dolayı milyonlarca lira kayıp yaÅŸamaktadır. ÖrneÄŸin sadece karaçamda mütevazı bir yaklaşımla üretilen tomrukların sadece %5’inin bir üst kalite sınıfına çıkarılması durumunda elde edilecek yıllık kazanç 2017 yılı ortalama metreküp satış rakamlarına göre yaklaşık 50 milyon TL olacaktır. DiÄŸer aÄŸaç türlerinde de her sınıfta üretilen tomruÄŸun sadece %5’i bir üst kalite sınıfına çıkarılabilse yıllık kazanç 2017 rakamları ile 190 milyon TL olacaktır.
Verilen örnekte açıkça görüldüÄŸü gibi, Orman Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde üretim alanında istihdam edilecek Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri, lisans düzeyinde aldıkları eÄŸitimin bir sonucu olarak üretim sırasında kesim, boylama ve sınıflandırma iÅŸlemlerinin ulusal standartlar ve piyasanın isteklerini göz önüne alarak muntazam bir ÅŸekilde yerine getirilmesini saÄŸlayacaklardır. Her iÅŸletme müdürlüÄŸüne kesim, boylama ve standardizasyon iÅŸleri kapsamında bir Orman Endüstri Mühendisi ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdam edilmelidir. Böylece üretilen
tomrukların daha büyük oranı daha üst kalite sınıflarında ve ilaveten piyasanın özellikle talep ettiÄŸi boy ve ölçülerde olacak ve Orman Genel MüdürlüÄŸünün karlılığı ile rekabet gücü dikkate deÄŸer bir biçimde artarken kaliteli tomruk temini için yurtdışına olan bağımlılık azalmış olacaktır.
Ormandan üretilen emvalin orman depolarına taşınması, burada istiflenmesi, ihaleye çıkarılması ve ihale sonucu nihai üreticiye ulaşıncaya kadar geçen süreçte baÅŸta kayın olmak üzere birçok orman emvaline mantar, böcek vb. zararlılar arız olmakta ve ciddi deÄŸer kayıpları meydana gelmektedir. Aldıkları eÄŸitim gereÄŸi bu konularda donanımlı olan Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin bu alanlarda aktif görev alması ile kıymetli orman emvalinin üreticilere ulaÅŸtırılması sürecinde uygun depolama ve koruma teknikleri ile deÄŸer kayıplarının önüne geçilebilecektir. Böylece daha yüksek katma deÄŸer üretilerek Orman Genel MüdürlüÄŸü karlılığını artıracak ve ulusal ekonomiye doÄŸrudan ve dolaylı olarak katkısı artacaktır.
Odun dışı orman ürünleri; çok geniÅŸ alanlarda kullanılan, yüksek ekonomik deÄŸere ve ülkemizin ormancılık alanında yurt dışına en büyük ihracat kalemini oluÅŸturan yüksek potansiyele sahip bir alandır. Ülkemizin odun dışı orman ürünleri potansiyelini daha etkili bir ÅŸekilde ekonomiye kazandırması ile ormancılık ve orman ürünleri alanında 2023 hedefimiz olan 16 milyar dolarlık ihracat hedefinden çok daha yüksek rakamlara ulaşılabilmesi mümkündür. Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin lisans eÄŸitimleri boyunca odun dışı orman ürünlerinin üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili aldıkları eÄŸitimin bir sonucu olarak Orman Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde istihdam edilmeleri, odun dışı orman ürünlerinin daha yüksek oranda ekonomiye kazandırılması ve üretilen deÄŸerin artırılması bakımından gereklidir.
Orman Genel MüdürlüÄŸü bir taraftan Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin kadrolu olarak düzenli bir ÅŸekilde istihdamı kapsamında planlama çalışmalarını yürütmeli ve uygulamaya aktarmalıdır. Bununla birlikte, kısa vadede ve hızla istihdam saÄŸlamak için yukarıda zikredilen alanlar baÅŸta olmak üzere yakın zamanda baÅŸlatmış olduÄŸu danışman Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdamını geniÅŸleterek devam ettirmeli ve çalışma sürelerini de mümkün olduÄŸunca artırmaya çalışmalıdır.
Süreli olarak istihdam edilen danışman Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisinin istihdam amacına uygun olarak çalıştırılmaları saÄŸlanmalıdır.
Bünyesinde üretim faaliyeti gerçekleÅŸtirilen Orman Ä°ÅŸletme ÅŸefliklerinde boylama, mesaha ve standardizasyon iÅŸlerini yürütecek mühendis kadroları oluÅŸturularak Orman Endüstri Mühendisleri bu kadrolarda istihdam edilmelidir.
Bazı Orman Ä°ÅŸletme Müdürlüklerinin kuruluÅŸlarında bulunan Depo ÅžefliÄŸinin adının ve görev alanının deÄŸiÅŸtirilerek ‘’Depo, Satış ve Pazarlama ÅžefliÄŸi’’ ÅŸeklinde kurulmaları saÄŸlanarak bu ÅŸefliklere Orman Endüstri Mühendislerinin ÅŸef olarak atanması saÄŸlanmalıdır.
Akabinde de orman emvali üretimi ve satışı yapılan Orman Ä°ÅŸletme Müdürlüklerinde yukarıda belirtilen ‘’Depo, Satış ve Pazarlama ÅžefliÄŸi’’ kuruluÅŸunun yaygınlaÅŸtırılması saÄŸlanmalıdır.
Böylece hem çaÄŸdaÅŸ iÅŸletmelerde bulunması gerektiÄŸi halde mevcut Orman Ä°ÅŸletme Müdürlüklerinde hali hazırda bulunmayan satış ve pazarlamadan sorumlu bir birim kurulmuÅŸ olacak hem de Orman Endüstri Mühendislerinin Orman Ä°ÅŸletme Müdürlüklerinde daha etkin bir ÅŸekilde istihdamı saÄŸlanacaktır.
Ä°ÅŸletme ve Pazarlama, Odun Dışı Orman Ürünleri, Bilgi Sistemleri ve Orköy Åžube Müdürlüklerinde mevcut olan Orman Endüstri Mühendisi kadro ve sayısının artırılması saÄŸlanmalıdır.
Yukarıda bahsedilen ‘’Depo, Satış ve Pazarlama ÅžefliÄŸi’’ yapan ve yine yukarıda bahsedilen Ä°ÅŸletme Pazarlama, Odun Dışı Orman Ürünleri, Bilgi Sistemleri ve Orköy Åžube Müdürlükleri emrinde belirlenen bir süre çalışan baÅŸarılı Orman Endüstri Mühendislerinin, Ä°ÅŸletme Müdür Yardımcısı, Ä°ÅŸletme ve Pazarlama Åžube Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı ve devamında da Ä°ÅŸletme ve Pazarlama, Orköy, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire BaÅŸkanı olabilmeleri imkanı getirilmelidir.
1.2. Ormancılık AraÅŸtırma Enstitülerinde Kadro Tahsisi
Ülkemiz ormanlarını yönetmekle yetkili tek kurum olarak Orman Genel MüdürlüÄŸünün asli görevlerinden birisi ülkemiz orman ürünleri endüstrisinin ihtiyaç duyduÄŸu miktar ve kalitede hammaddeyi ihtiyaç duyulan zamanda piyasaya arz etmektir. Dolayısıyla her ticari iÅŸletme gibi Orman Genel MüdürlüÄŸünün de ana hedeflerinden biri müÅŸteri memnuniyetini saÄŸlayacak kaliteli odun hammaddesinin üretilmesi olmalıdır.
Hammadde üretiminin yapıldığı ormanlarda yetiÅŸme ortamları ile birlikte yapılan her türlü ormancılık faaliyetinin üretilen odun hammaddesinin kalitesi üzerine etkileri bulunmaktadır. Mevcut orman kaynaklarımızdan nasıl daha yüksek kalitede odun hammaddesi elde edilebileceÄŸi sorusu, Ormancılık AraÅŸtırma Enstitülerinin üzerinde büyük bir hassasiyetle durması ve bolca araÅŸtırma yapması gereken bir konudur.
Odun hammaddesi kalitesinin korunması ve güçlendirilmesi, Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin uzmanlık alanı olduÄŸu için, Ormancılık AraÅŸtırma Enstitülerinde Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine daha fazla sayıda kadro tahsis edilmeli ve bu alanda araÅŸtırmalar yapmalarına imkân saÄŸlanmalıdır.
1.3. DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸünde Kadro Tahsisi
DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri istihdam edilmelidir. Özellikle Milli Parklar, Tabiat Parkları, vb. korunan alanlarda tesis ve yapılaÅŸmaların çevreye uyumlu ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı yapı malzemeleri ile inÅŸa edilmesi, bu yapıların planlanması,
projelendirilmesi, uygulaması, denetlenmesi ve korunması için Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdam edilmesi, 5531 sayılı Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi Hakkında Kanun kapsamında zorunludur.
Özellikle DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸünün bünyesinde yer alan Milli Parklar Daire BaÅŸkanlığında yukarıda belirtilen iÅŸ ve iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirmek üzere Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri istihdam edilmelidir.
2. ORMAN ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLERÄ°NÄ°N ve AÄžAÇÄ°ÅžLERÄ° ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLERÄ°NÄ°N DÄ°ÄžER KAMU KURUMLARINDA Ä°STÄ°HDAMI
Ülkemizde yaÅŸanan en önemli problemlerden birisi kamu ihaleleri ile yaptırılan ahÅŸap iÅŸlerinde uygun ÅŸartnamelerin hazırlanamayışı ve yapılan iÅŸlerin ÅŸartnameye uygunluÄŸunun denetlenememesidir.
AhÅŸap, biyolojik yapısı nedeniyle birçok bakımdan kendine özgü özellikleri olan bir malzeme olup, özel uzmanlık gerektirir. Bu nedenle Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi disiplinlerine ihtiyaç duyulmuÅŸtur. Kamu kaynaklarından milyonlarca lira harcanarak yaptırılan ahÅŸap iÅŸlerinde ulusal ve uluslararası standartları referans alan ve her türlü teknik ayrıntıyı içeren kapsamlı ÅŸartnameler hazırlanamadığı ve yapılan iÅŸlerin ÅŸartname ve standartlara uygunluÄŸu gerektiÄŸi gibi denetlenemediÄŸi için kullanılan ahÅŸap malzeme, para, iÅŸçilik, zaman vb. kamu kaynakları heba olmaktadır.
Yapılan uygunsuz iÅŸlerin kabahati ahÅŸaba yüklenmekte, ahÅŸabın mühendislik malzemesi olarak deÄŸeri düÅŸmekte ve mesleÄŸimizin itibarı zedelenmektedir. Küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle gelecekte her türlü mühendislik iÅŸlerinde daha fazla oranda ahÅŸap malzeme tercih edilecek olması kaçınılmazdır. Bu sebeplerle Kamu Ä°hale Kurumu baÅŸta olmak üzere ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı ürünlerin kullanıldığı proje ve uygulamaları yaptıran tüm kamu kurum ve kuruluÅŸlarında Orman Endüstri Mühendisleri ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri istihdam edilmelidir.
Ceza infaz kurumları açık ceza evlerinde hükümlülere yaptırılan ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı iÅŸlerde Orman Endüstri Mühendisleri ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri eÄŸitici ve denetimci olarak istihdam edilmelidir.
Halk eÄŸitim merkezlerinde; ahÅŸap boyama, ahÅŸap oyma, ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı malzemelerle ürün yapımı gibi iÅŸlerde Orman Endüstri Mühendisleri ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri eÄŸitici olarak istihdam edilmelidir.
Milli EÄŸitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kurul Kararı gereÄŸince AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri pedagojik formasyon ile Mobilya ve Ä°ç Mekan Tasarımı, Yat Ä°nÅŸa gibi alanlarda öÄŸretmenlik yapabilirken, Orman Endüstri Mühendisleri bu kapsamın dışında bırakılmıştır. Bu durumun düzeltilmesi ve Orman Endüstri Mühendislerinin de aynı alanlarda öÄŸretmenlik yapabilmesi saÄŸlanmalıdır.
Mesleki Yeterlik Kurumu (MYK) bir mesleÄŸin baÅŸarı ile icra edilebilmesi için gerekli asgari bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduÄŸunu belirleyen bir kurumdur. Standardı hazırlanacak meslekler, iÅŸ piyasasının ve eÄŸitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak MYK Yönetim Kurulunca belirlenmektedir.
MYK’nın görevlendirdiÄŸi kurum ve kuruluÅŸlarca veya oluÅŸturduÄŸu çalışma gruplarınca hazırlanan meslek standartlarının Ulusal Meslek Standardı (UMS), yeterliliklerin de Ulusal Yeterlilik (UY) olarak kabul edilebilmesi için inceleme yapmak, önerilerde bulunmak ve Yönetim Kuruluna sunulmak amacıyla görüÅŸ oluÅŸturmak üzere üçlü yapıda komiteler oluÅŸturmaktadır.
MYK tarafından oluÅŸturulan “AÄŸaç Ä°ÅŸleri, Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sektör Komitesi” gruplarında, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi disiplinleri bulunmamaktadır.
Hâlbuki diÄŸer komiteler incelendiÄŸinde meslekleriyle uyumlu mühendisliklere yer verilmiÅŸtir. Bu sebeple; Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yapılacak görüÅŸmeler ile AÄŸaç Ä°ÅŸleri, Kağıt ve Kağıt ürünleri Sektör komitesi gruplarında Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yer alması saÄŸlanmalıdır.
Deney Laboratuvarları ve Belgelendirme ile Ä°lgili Kurum ve KuruluÅŸlarda Orman Mühendisleri Odası üyesi Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı Kanun ile yasal güvenceye alınan mesleki faaliyet konularına dair hak ve yetkileri baÄŸlamında ahÅŸap malzemeler ile ahÅŸap malzemelerden yapılan imalatların muayene, kontrol, standartlara uygunluk ve bunların belgelendirilmesi konularına özellikle vurgu yaptığı görülmektedir. Bu vurguya istinaden,
a) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na baÄŸlı (Türk Standartları Enstitüsü, Sanayi Ürünleri GüvenliÄŸi ve Denetimi Genel MüdürlüÄŸü, vb. gibi) kuruluÅŸlarda bu konular ile ilgili oluÅŸacak her türlü uzmanlık, teknik müÅŸavirlik ve benzeri ihtiyaçlara yönelik ortaya çıkacak personel ihtiyacı doÄŸrultusunda, yeni alımlarda istihdam edilecek mühendis kadrolarında Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin deÄŸerlendirilmesi konusunda,
b) Bu konuları kapsamında barındıran özel laboratuvar ve belgelendirme kuruluÅŸları için aranan zorunlu personel listesine Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin eklenmesi konusunda, gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
3. 5531 SAYILI ORMAN MÜHENDÄ°SLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLİĞİ ve AÄžAÇÄ°ÅžLERÄ° ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLİĞİ HAKKINDA KANUN Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° YAPILMASI GEREKENLER
5531 sayılı Kanunda Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yetkileri yeterince ve açıklıkla yer almamıştır. Bu Kanuna dayanılarak çıkartılan tüm alt
mevzuatın gözden geçirilerek Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile ilgili hususlar mevcut yasaya aykırı olmayacak ÅŸekilde yeniden yorumlanmalı ve gerekli deÄŸiÅŸiklikler yapılmalıdır. Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görev ve yetkileriyle ilgili hususlar 5531 sayılı Kanununda yapılacak deÄŸiÅŸiklik ile yeniden düzenlenmelidir. Yeni düzenlemede söz konusu Kanunun Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görev, yetki ve sorumluluklarını tanımlayan ilgili kısımlarında aÅŸağıdaki deÄŸiÅŸikliklerin yapılması faydalı olacaktır.
3.1. 5531 sayılı Kanunun Orman Endüstri Mühendisleri ile Ä°lgili 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) Bendinde Yapılması Önerilen DeÄŸiÅŸiklikler
5531 sayılı Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi Hakkında Kanun’un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde Orman Endüstri Mühendislerinin faaliyet alanları dört madde ile sıralanmış olup, Orman Endüstri Mühendislerinin faaliyet alanlarında eksiklikler mevcuttur. Ä°lgili yasada olası bir revizyon gündeme getirilerek söz konusu (b) bendinin 1’inci ve 4’üncü alt bentlerine aÅŸağıda italik harflerle gerçekleÅŸtirilen eklemelerin yapılması ve devamında yine aÅŸağıda verilen ilave alt bentlerin de eklenmesi önerilmektedir. Ä°lave edilmesi önerilen 5, 6 ve 7’nci alt bentler 4 üncü maddenin (a) bendinde Orman Mühendisleri için tanımlanmış olan ve fiiliyatta Orman Endüstri Mühendisleri ile birlikte yürüttükleri faaliyet alanlarını içermektedir.
b) Orman Endüstri Mühendislerinin faaliyet konuları ÅŸunlardır:
1) Kesilen aÄŸacın gövdesinin ilgili standartlar ve piyasa istekleri dâhilinde boylara bölünmesi ve standardına göre sınıflara ayrılması ve odun hammaddesinin yarma, kesme, soyma, biçme, ÅŸekil deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemlerini yapmak.
2) Odun hammaddesini yongalayarak veya liflere ayırarak ve yapıştırıcı maddeler kullanarak yâda kullanmadan presleme, buharlama, kurutma ve emprenye etme gibi iÅŸlemlerle yapısını deÄŸiÅŸtirmeden veya fiziksel ve kimyasal yollarla deÄŸiÅŸtirerek iÅŸlemek.
3) Kereste, aÄŸaç kaplama levha, kâğıt, selüloz ve benzeri yarı mamullerini üreten ve bunları kullanan, orman ürünleri fabrikalarında, ahÅŸap olmak kaydıyla mobilya ile sabit ve hareketli mobilyalar, doÄŸramalar, kapı, pencere, yer döÅŸemeleri, ahÅŸap yapılar ve elemanların üretim faaliyetlerini yapmak.
4) Odun dışı orman ürünlerinin; envanter, planlama, faydalanma raporu, üretim, kalite kontrolü, maliyet hesaplama, stok kontrolü ve tasarım faaliyetleri yapmak.
(Ä°lave edilmesi teklif edilen maddeler)
5) Orman ve orman dışı alanlarda ahşap ve ahşap esaslı malzemelerden yapılacak yapıların planlanması, projelendirilmesi, uygulanması, denetlenmesi, restorasyonu, renovasyonu ve korunması işlerini yapmak.
6) Cansız Orman Bitkisel Ürün Zararlılarıyla Mücadele çalışmaları yapmak, bu zararlılara karşı reçete yazmak, yazılan reçetenin uygulamasını yapmak, yaptırmak, karantina, fumigasyon vb tedbirleri uygulamak, uygulattırmak. Yurt dışından ülkeye
sokulan cansız orman bitkisel ürünlerinin ülkeye giriÅŸine onay vermek, gerektiÄŸinde yukarıda sayılan iÅŸlemleri yapmak veya yaptırmak.
7) Her tür orman ürünü iÅŸleyen tesislerinin fizibilite raporlarını, kapasite raporlarını, tasarımını, planlamasını, teknik rapor, etüd ve çalışmalarını hazırlamak ve yapmak.
3.2.5531 sayılı Kanunun AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Ä°lgili 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (c) Bendinde Yapılması Önerilen DeÄŸiÅŸiklikler
5531 sayılı Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi Hakkında Kanun’un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine aÅŸağıda belirtilen ve italik olarak yazılan 3 üncü, 4 üncü ve 5 inci alt bentlerin eklenmesi gerekmektedir.
c) AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin faaliyet konuları ÅŸunlardır:
1) AÄŸaç iÅŸleri endüstrisinde yer alan ahÅŸap ve türevleri ile diÄŸer endüstriyel malzemeler kullanarak ahÅŸap olmak kaydıyla sabit ve hareketli mobilyalar, doÄŸramalar, deniz araçları, sauna, prefabrik ev, parke, karavan, evlerin ahÅŸap bölümlerinin üretim faaliyetlerini yapmak.
2) Emprenye ve kurutma tesisleri ve benzeri aÄŸaç iÅŸleri ürünlerinin tasarım ve imalâtı faaliyetlerini yapmak.
(Ä°lave edilmesi teklif edilen maddeler)
3) AhÅŸap ve ahÅŸap esaslı eÅŸyaların, ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı araç-gereçlerin, ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı uygulamaların tasarımını ve imalatını yapmak, bunların kalite kontrol denetimini yapmak ve pazarlama faaliyetlerini yürütmek.
4) Ahşap ve ahşap esaslı malzemelerden yapılacak yapıların planlanması, projelendirilmesi, uygulanması, denetlenmesi, restorasyonu, renovasyonu ve korunması işlerini yapmak.
5) Cansız Orman Bitkisel Ürün Zararlılarıyla Mücadele çalışmaları yapmak, bu zararlılara karşı reçete yazmak, yazılan reçetenin uygulamasını yapmak, yaptırmak, karantina, fumigasyon vb tedbirleri uygulamak, uygulattırmak. Yurt dışından ülkeye sokulan cansız orman bitkisel ürünlerinin ülkeye giriÅŸine onay vermek, gerektiÄŸinde yukarıda sayılan iÅŸlemleri yapmak veya yaptırmak.
3.3.5531 sayılı Kanunun 5 inci Maddesinde Yapılması Önerilen DeÄŸiÅŸiklikler
5531 sayılı Kanunun 5 inci maddesine “canlı ve cansız orman bitkisel ürünlerine reçete yazma, bu kapsamda mücadele etme, karantina, fumigasyon ve benzer tedbirleri alma” konusunda farklı disiplinler ile yaÅŸanan yetki karmaÅŸasının ve hak ihlallerinin önlenmesi için aÅŸağıda italik harflerle yazılmış olan kısım eklenmelidir.
“Meslek mensupları, 4 üncü maddede belirtilen faaliyet konularıyla sınırlı olmak kaydıyla; araÅŸtırma-geliÅŸtirme çalışmaları yapmaya, çevresel muhasebe yapmaya, keÅŸif yapmaya, zarar ziyan belirlemeye, maliyet hesaplamaya, fizibilite raporu hazırlamaya, tasarım faaliyetleri yapmaya, plân ve projeler hazırlamaya ve uygulamaya, standardizasyon
çalışmaları yapmaya, sertifikalandırmaya, kalite kontrolü yapmaya, stok kontrolü yapmaya, denetim yapmaya, muayene yapmaya, hakemlik yapmaya, eksperlik yapmaya, teknik müÅŸavirlik yapmaya, danışmanlık yapmaya, yeminli danışmanlık ve bilirkiÅŸilik yapmaya, raporlar hazırlamaya, ormancılık ve orman ürünleri konularında serbest müÅŸavirlik büroları ile serbest yeminli müÅŸavirlik büroları açmaya, laboratuvarlar açmaya, özel müesseseler ile iÅŸletmeler kurmaya, bunları yönetmeye ve bunların sorumlu müdürlüÄŸünü yapmaya, ormancılık karantina ve rehberlik hizmetlerini yürütmeye, orman bitkisi zararlılarıyla mücadele ve cansız orman bitkisel ürün zararlılarıyla mücadele kapsamında reçete yazmaya, bu kapsamda karantina, fumigasyon vb. mücadele çalışmaları yapmaya, yurtdışından ülkeye giren canlı ve cansız orman bitkilerine giriÅŸ onayı vermeye, her türlü odun ve odun dışı orman ürünleri ile orman endüstrisi dahil her türlü ormancılık çalışmaları için gerekli olan fidan, bitki, alet ve edevatın ihracat ve ithalat ile ilgili hizmetleri tek baÅŸlarına, ortak faaliyet alanları içinde ise mevzuatta yetkilendirilmiÅŸ diÄŸer meslek mensuplarıyla beraber yapmaya ve yürütmeye yetkilidir. Bu fıkrada belirtilen hak ve yetkiler, Odaya kayıtlı meslek mensuplarınca kullanılır.”
3.4. 5531 sayılı Kanunun 3 üncü Bölümünde Yapılması Önerilen DeÄŸiÅŸiklikler
5531 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde “4 üncü maddede belirtilen alanlarda faaliyet gösteren gerçek kiÅŸiler ile özel hukuk tüzel kiÅŸilerinin mühendis istihdamında uymak zorunda oldukları esaslar Bakanlığın uygun görüÅŸü alınarak Oda tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.” denilmektedir. Bu maddeye dayanarak “Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaç Ä°ÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair Yönetmelik” çıkarılmıştır. Bu yönetmeliÄŸin 15 inci maddesi ile Orman Endüstri Mühendislerinin, 16 ncı maddesi ile de AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdamı ile ilgili düzenleme yapılmıştır. Gerçek ve özel hukuk tüzel kiÅŸileri tarafından 15 inci ve 16 ncı maddelere uyulmaması durumunda yapılabilecek bir yaptırım bulunmamaktadır. 5531 sayılı Kanunun 3 üncü bölümünde ifade edilen “Yasaklar ve Cezalar” bölümüne aÅŸağıda ifade edildiÄŸi gibi veya benzeri bir yaptırımın konabilmesi durumunda 15 inci ve 16 ncı maddeler iÅŸlerlik kazanacak ve meslektaÅŸlarımızın istihdamında önemli bir kazanım elde edilmiÅŸ olacaktır. Ä°lgili bölüme eklenmesi önerilen ifade aÅŸağıda italik harflerle yazılı olarak verilmiÅŸtir:
“Bu Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası gereÄŸince mühendis istihdamında uymak zorunda oldukları esaslara uymayan gerçek kiÅŸilere ve özel hukuk tüzel kiÅŸilerine asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen asgari ücretin brüt yıllık miktarının iki katı kadar para cezası uygulanır.”
4. 5531 SAYILI ORMAN MÜHENDÄ°SLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLİĞİ ve AÄžAÇÄ°ÅžLERÄ° ENDÜSTRÄ° MÜHENDÄ°SLİĞİ HAKKINDA KANUNUN SAÄžLIKLI YÜRÜTÜLMESÄ° Ä°ÇÄ°N YAPILMASI GEREKENLER
5531 sayılı Kanunun Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine saÄŸladığı hak ve yetkilerin etkin bir ÅŸekilde kullanılması, yaÅŸanan aksaklıkların giderilmesi, diÄŸer meslek grupları ile yetki karmaÅŸasının önlenmesine iliÅŸkin çalışmalar yapılmalıdır.
4.1. AhÅŸap Yapılar ve Yapı Denetimi Alanında Yapılması Gereken Çalışmalar
1999 yılında meydana gelen Sakarya, Kocaeli, Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra, can ve mal güvenliÄŸinin temini amacıyla tüm yapıların imar planı, fen, sanat ve saÄŸlık kurallarına, standartlara uygun olarak yapılması ve denetimlerinin saÄŸlanmasına ihtiyaç duyulmuÅŸ, bu nedenle 29.06.2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun yürürlüÄŸe konulmuÅŸtur. Bu kanun kapsamında yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama YönetmeliÄŸi’nin 2’nci bölümünde görev ve sorumluluklar, 3’üncü bölümünde ise Yapı Denetim KuruluÅŸlarının ve Laboratuvarlarının Çalışma Usul ve Esasları düzenlenmiÅŸtir.
Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında “Yapı denetim kuruluÅŸlarının nama yazılı ödenmiÅŸ sermayelerinin tamamının, mimar veya mühendislere ait olması zorunludur. Yapı denetim kuruluÅŸları; denetçi mimar ve mühendisler ile yardımcı kontrol elemanları istihdam eder” ve yine aynı maddenin yapı denetim kuruluÅŸlarının görevlerini tanımlayan dördüncü fıkrasının (d) bendinde “Yapım iÅŸlerinde kullanılan malzemeler ile imalatın proje, teknik ÅŸartname ve standartlara uygunluÄŸunu kontrol etmek ve sonuçlarını belgelendirmek, malzemeler ve imalatla ilgili deneyleri yaptırmak” ifadeleri yer almaktadır.
Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin üçüncü alt bendinde “… doÄŸramalar, kapı, pencere, yer döÅŸemeleri, ahÅŸap yapılar ve elemanların üretim faaliyetlerini yapmak.” aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin birinci alt bendinde “…evlerin ahÅŸap bölümlerinin üretim faaliyetlerini yapmak.” hükümleri yer almaktadır.
4708 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (g) bendinde; “Taşıyıcı sistem: Yapıların; temel, betonarme, ahÅŸap, çelik karkas, duvar, döÅŸeme ve çatı gibi yük taşıyan ve aktaran bölümlerini ve istinat yapılarını,” ifade edeceÄŸi ÅŸeklinde tanımlandığı, bu tanımda yapıların taşıma sistemlerinde yer alan ahÅŸap, döÅŸeme, çatı, yine ahÅŸap malzeme içeren malzemeden yapılan duvar gibi yük taşıyan ve aktaran bölümleri 5531 sayılı Kanunun yukarıda bahsedilen hükümleri gereÄŸince Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin faaliyet alanlarına girmektedir. Ayrıca 5531 sayılı Kanunun 4 üncü maddesindeki, Orman Endüstri MühendisliÄŸi mesleki faaliyet konularına iliÅŸkin, 5 inci maddedeki hak ve yetkiler kapsamında sayılan; plân ve projeler hazırlamak ve uygulamak, standardizasyon çalışmaları yapmak, kalite kontrolü yapmak, denetim yapmak, muayene yapmak, raporlar hazırlamak konuları Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yasal yetkileri arasında bulunmaktadır.
Yukarıda verilen sebeplerle, 4708 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (d) bendinde tanımlanan yapı denetim kuruluÅŸlarının görev kapsamı, ahÅŸap yapılarla ilgili Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı Kanun ile tanımlanmış yetkileri kapsamında bulunmaktadır.
Bununla birlikte Yapı Denetimi Uygulama YönetmeliÄŸi’nin “Yapı denetim kuruluÅŸunda ortaklık durumu” baÅŸlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında “Yapı denetim kuruluÅŸuna ortak olabilmek için mimarlık, inÅŸaat mühendisliÄŸi, makine mühendisliÄŸi veya elektrik mühendisliÄŸi diplomasına sahip olmak ÅŸartı aranır.” denilmektedir.
Yukarıya çıkarılan maddelerdeki hükümler incelendiÄŸinde; ahÅŸap malzemeler ile ahÅŸap malzemelerden yapılan imalatların muayene, kontrol, denetim, standartlara uygunluÄŸu vb. hususlarda görevler ifa etmek, raporlar hazırlamak konularında Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yasal yetkili oldukları açık biçimde görülmektedir. Bu nedenlerle, 4708 sayılı Yapı Denetimi Kanununda yer alan yapılardaki her türlü taşıyıcı yâda taşıyıcı olmayan ahÅŸap, döÅŸeme, çatı vb. imalatlarının kontrol ve denetimlerinin, Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri tarafından yapılması için, Yapı Denetimi Uygulama YönetmeliÄŸinde 5531 sayılı Kanunun gereÄŸi olarak gerekli düzenleme yapılmalıdır.
Buna göre;
Yapıların sadece taşıyıcı sistemin dayanıklılığı açısından deÄŸil, yapıya ait diÄŸer unsurlar açısından da (saÄŸlık, güvenlik, çevre, enerji verimliliÄŸi, vb.) deÄŸerlendirilmesi, yapı üretiminde kalitenin güvence altına alınması hedeflenmelidir. Ayrıca, mevcut yasada kapsam dışında tutulan yapıların (kamu-özel ayrımı yapılmadan) kapsama alınması gerekmektedir. Yapı denetimi, inÅŸaat ruhsatı alınmasından baÅŸlayıp, yapı kullanma izni alınıncaya kadar geçen süreçte aralıksız tüm süreci kapsamalıdır.
Özellikle binaların ahÅŸap yığma yâda karkas taşıyıcı sistemleri, ahÅŸap çatıları, kapıları, mutfak ve banyo dolapları, Vestiyer, giysi dolabı vb dolap grupları, zemin kaplama ahÅŸap malzemeleri, veranda, kamelya ve dış cephe kaplamalarının ahÅŸap bölümleri konusunda yetkili kılınması açısından “Yapı Denetimi Uygulama YönetmeliÄŸi”nde gerekli deÄŸiÅŸikliklerin yapılarak;
a) YönetmeliÄŸin Ek-3 deki Form-1 “Proje Kontrol Formu ÖrneÄŸi” nde, yapının çatı bölümünün kontrolüne dair bir baÅŸlık düzenlenmeli ve formun sonundaki imza bloÄŸunda “Proje ve Uygulama Denetçisi Orman Endüstri Mühendisi ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi” hanesi açılmalıdır.
b) YönetmeliÄŸin Ek-8 deki Form-6 “Kalıp ve Donatı Ä°malatı Kontrol Tutanağı ÖrneÄŸi” nde ahÅŸap kalıplar için Orman Endüstri Mühendislerinin ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin imzalarının yer alacağı “Kontrol Mühendisi Orman Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi” hanesi açılmalıdır.
c) YönetmeliÄŸin “Yapı denetim kuruluÅŸunda ortaklık durumu” baÅŸlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına, Orman Endüstri MühendisliÄŸi/AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi diplomalarına sahip olanların da ortak olabilmesi eklenmelidir. Buna göre “elektrik mühendisliÄŸi” ibaresinden sonra gelmek üzere “Orman Endüstri MühendisliÄŸi/AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi” ibareleri eklenerek, maddenin birinci fıkrası “Yapı denetim kuruluÅŸuna ortak olabilmek için mimarlık, inÅŸaat mühendisliÄŸi, makine mühendisliÄŸi, elektrik mühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi/AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi diplomasına sahip olmak ÅŸartı aranır.” haline getirilmelidir.
d) Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı Kanundan kaynaklanan “yapılarda ahÅŸap iÅŸleri ile ilgili metraj çıkarma ve hakediÅŸ yetkisini” kullanabilmesi için Yapı Denetim YönetmeliÄŸinde ve 5531 sayılı Kanunun uygulama yönetmeliklerinde düzenlemeler yapılmalıdır.
4.2. Tarihi AhÅŸap Eserlerin Restorasyonu Alanında Yapılması Gereken Çalışmalar
Ülkemiz sahip olduÄŸu köklü ve zengin tarihi ve kültürel mirası nedeniyle tarihi ahÅŸap eserler bakımından da oldukça zengin bir birikime sahiptir. 5531 sayılı Kanun ve baÄŸlı yönetmelik gereÄŸi her türlü ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı ürün, ahÅŸap yapılar ve yapı elemanlarının üretimi ve iÅŸlenmesinde Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri yetkilidir.
Her türlü tarihi ahÅŸap eser ile ilgili yapılacak tasarruflarda aÄŸaç türü tespiti, ahÅŸabın çürüme, böcek tahribatı durumu, zarar yapan biyotik etmenlerin tespiti, mevcut taşıma kapasitelerinin ortaya konması, bunlarla ilgili koruma tedbirlerinin belirlenmesi, reçete yazılması, fumigasyon önerileri, rehabilitasyon, restorasyon, kısmi yada tamamen rekonstrüksiyon ihtiyaçlarının belirlenmesi, bunlarla ilgili planların hazırlanması, onaylanması, uygulanması, uygulamasının kontrolü vb. hususlarda Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri yetkili bulunmaktadır.
Uygulamada ne yazık ki Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin hak ve yetkileri farklı disiplinler tarafından ihlal edilmektedir. Bu durumla ilgili olarak Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, Milli Saraylar Ä°daresi BaÅŸkanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel MüdürlüÄŸü vb. kamuda konunun tarafları ile iletiÅŸime geçerek Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin ahÅŸap tarihi eserlerin restorasyonu iÅŸlerinde 5531 sayılı Kanundan kaynaklanan hak ve yetkileri konusunda bilgilendirilmeli, bu alanda mevcut mevzuat, yönetmelik, yönerge, usul ve esaslarda Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri lehine gerekli düzenlemelerin yapılması saÄŸlanmalıdır.
4.3. Kapasite Raporları için Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Nezdinde Yapılması Gereken Çalışmalar
Bakanlar Kurulunun 16/05/1975 tarihli ve 7/9914 sayılı kararı, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmeliklere göre, kapasite raporlarının odalarca düzenlenmesi ve Birlikçe onaylanmasına iliÅŸkin usul ve esaslar Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) tarafından yayınlanan “Kapasite Raporlarının Düzenlenmesi Usul ve Esasları 2016/9-1” ile düzenlenmiÅŸtir. Söz konusu belgenin “Kapasite Raporu Düzenlenmesi” ile ilgili 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında “Odalar, çalışma alanlarında bulunan sınai iÅŸletmelerin talepleri doÄŸrultusunda kapasitelerini tespit eder ve bu iÅŸletmelerin teorik olarak hesaplanan azami üretim gücünü gösteren kapasite raporlarını düzenler.” ibaresi yer almaktadır. Altıncı fıkrasında ise “Kapasite raporlarının onaylanmasında; Oda Muamelat YönetmeliÄŸi’nin 27 nci maddesi ile 78 nci maddesinde odalarca verilecek belgeleri onaylama yetkisine sahip kiÅŸiler ve imza yetkilerinin devrine ait esaslar uygulanır” ve devamındaki onuncu fıkrasında “Bu Esaslara uygun olarak hazırlanmayan kapasite raporları Birlikçe onaylanmayarak iade edilir.” ve onbirinci fıkrasında “Birlik, Kapasite Eksperlerine ve raportörlere eÄŸitim yaptırmaya, sertifika vermeye, denetlemeye ve gerekli tedbirleri almaya yetkilidir.” ifadeleri yer almaktadır.
Oda ve Borsalarda Hakem, BilirkiÅŸi ve Eksper Listelerini Düzenleme Usul ve Esasları Hakkında YönetmeliÄŸin 9 uncu maddesinde “BilirkiÅŸiler, bu Yönetmelikte belirtilen vasıfları, haiz olanlar arasından, meslek komitelerinin de görüÅŸü alınmak ve mümkün olduÄŸu ölçüde meslek gruplarına göre belirlenmek suretiyle, yönetim kurulunca on dört kiÅŸiden az olmamak üzere, asil ve yedek olarak iki liste halinde hazırlanır ve meclis tarafından onaylanır.”,
Yine aynı YönetmeliÄŸin 13 üncü maddesinde “Kanunun 26 ncı ve 51 inci maddelerinde öngörülen bilirkiÅŸi, eksper, analiz ve kapasite raporlarının oda ve borsalarda istihdam edilen eksperler tarafından tanzim edilmesi esastır. BilirkiÅŸi, eksper, analiz ve kapasite raporlarının oda ve borsalarda istihdam edilen personel tarafından tanzim edilmesi durumunda, üyelerden raporların tanzim bedeli dışında herhangi bir ücret alınamaz ve verilen bu hizmetlerden dolayı da oda veya borsa personeline herhangi bir ödemede bulunulamaz. Konuyla ilgili eksper istihdam edilmemesi halinde, bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen raporlar, meclis tarafından onaylanan eksper listeleri arasından görevlendirileceklerce tanzim edilir. Oda ve borsalar, ihtiyaç halinde diÄŸer oda ve borsalar ile Birlikten eksper talep edebilir” denilmektedir.
Geçici 1 inci maddesinde ise “Hakem, bilirkiÅŸi ve eksper listelerini düzenlemeyen veya bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak düzenleyen oda ve borsalar, bu YönetmeliÄŸin yayımlandığı tarihten itibaren iki ay içinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hakem, bilirkiÅŸi ve eksper listelerini tanzim eder. Tanzim edilen bu listelerdeki hakem, bilirkiÅŸi ve eksperlerin görev süresi izleyen ilk genel seçimlerden sonra yeniden düzenlenecek listelerin onaylanmasına kadar devam eder.” ifadeleri yer almaktadır.
Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin hak yetki ve sorumluluklarının düzenlendiÄŸi 5531 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde ifade edilen “Meslek mensupları…..fizibilite raporu hazırlamaya,…..yeminli danışmanlık ve bilirkiÅŸilik yapmaya, …… raporlar hazırlamaya…. tek baÅŸlarına, ortak faaliyet alanları içinde ise mevzuatta yetkilendirilmiÅŸ diÄŸer meslek mensuplarıyla beraber yapmaya ve yürütmeye yetkilidir. Bu fıkrada belirtilen hak ve yetkiler, Odaya kayıtlı meslek mensuplarınca kullanılır.” hükmü gereÄŸi ve bu kanuna istinaden yayınlanmış olan “Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair Yönetmelik” hükümleri gereÄŸi her türlü orman ürünü, ahÅŸap ve ahÅŸaba dayalı ürünler, mobilya, selüloz ve kağıt vb. üretim yapan tesislerde kapasite raporları hazırlamaya yetkili mühendislik disiplinleri sadece Orman Mühendisleri Odasına baÄŸlı olan Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleridir.
Sonuç olarak 5531 sayılı Kanunun tanıdığı hak ve yetkilere dayanarak ve TOBB’nin konu ile ilgili usul ve esaslar ve buna dayalı yönetmeliÄŸin ilgili hükümleri gereÄŸince orman ürünleri endüstrisinde faaliyet gösteren tesislerin kapasite raporlarının hazırlanmasında Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görevlendirilmesi gerekmektedir.
Aynı ÅŸekilde Yerli Malı Belgesi, Ekspertiz Raporu ve Mücbir Sebep Belgesi için de aynı gerekçelerle Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görevlendirilmesi gerekmektedir. Orman ürünleri alanında faaliyet gösteren iÅŸletmelere TOBB tarafından 2 yılda bir kapasite raporu düzenlenmesi zorunluluÄŸu getirilmiÅŸtir. TOBB bu konuda ilgili eksperlere kendisi eÄŸitim verip yetkilendirmektedir. EÄŸitim zamanları oda tarafından takip edilip meslektaÅŸlarımıza bilgi verilmelidir. Ayrıca her kapasite raporu düzenlendiÄŸinde SMM belgesine sahip Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri tarafından vize onayı yapılması için TOBB nezdinde oda tarafından gerekli çalışma yapılmalıdır.
TOBB’un verdiÄŸi bu eÄŸitimlerin Orman Mühendisleri Odası (OMO) iÅŸbirliÄŸi ile yapılması ve mümkünse OMO tarafından kontrol edilen, onaylanan ve vize ettirilen raporların sunulması için giriÅŸimde bulunulmalıdır. Konu ile ilgili TOBB nezdinde daha önce yapılan giriÅŸimlerden kalıcı ve etkili bir netice alınamamış olup bu görevler hukuka aykırı bir ÅŸekilde diÄŸer mühendislik dallarına verilmektedir. Bu konuda TOBB nezdinde ısrarcı olunmalı ve gerekirse hukuki giriÅŸimlerde bulunulmalıdır.
5531 sayılı Kanuna istinaden yayımlanmış olan “Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair Yönetmelik”in Orman Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdamı ile ilgili 15 inci ve 16 ncı maddelerinde ifade edilen hükümler uyarınca, 25 kiÅŸi ve üzeri iÅŸçi istihdam eden orman ürünleri tesislerinde OMO’ya baÄŸlı Orman Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdam edilmesi zorunluluÄŸu bulunmaktadır.
TOBB tarafından kapasite raporu talep eden iÅŸletmelerden ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri gereÄŸi Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdam ettiÄŸini belgelendirmesinin istenmesi gerekmektedir. Bununla ilgili TOBB nezdinde OMO tarafından giriÅŸimde bulunulmalı ve ısrarla takipçisi olunmalıdır.
Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Hakkında YönetmeliÄŸin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile getirilen düzenlemede; “Küçük sanat erbabına, yılda seksen metreküpü geçmemek üzere, ilgili orman iÅŸletmesince, tasdik edilmiÅŸ kapasite belgesine dayanılarak verilecek her türlü orman ürünü,” tahsisli satış usulüyle satılabileceÄŸi belirtilmiÅŸtir. Tahsisli satıştan yararlanacak esnaf ve sanatkârımızdan Orman Genel MüdürlüÄŸünün 303 sayılı TebliÄŸinin 5.10.5 inci maddesi uyarınca istenen kapasite raporlarının, 5531 sayılı Kanunda öngörüldüÄŸü üzere; Odaya kayıtlı, serbest meslek mensupluÄŸu ruhsatına sahip ve anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde faaliyet konuları belirlenmiÅŸ olan yetkili Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu kapsamda Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu nezdinde giriÅŸimlerde bulunulmalı ve kapasite raporları hususunda Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yetkisini kullanmasının önü açılmalıdır.
4.4. Gümrük MüÅŸavirliÄŸi Nezdinde Yapılması Gereken Çalışmalar
Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eÅŸyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirleyen 4458 sayılı Gümrük Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “MüsteÅŸarlık, gümrük mevzuatının doÄŸru olarak uygulanması için gerekli gördüÄŸü bütün önlemleri alır. Bu çerçevede, eÅŸyanın gümrükçe onaylanmış bir iÅŸlem veya kullanıma tabi tutulmasına iliÅŸkin gerekli gördüÄŸü bir kısım tespit iÅŸlemlerinin, belirleyeceÄŸi niteliklere sahip gümrük müÅŸavirleri eliyle yürütülmesine iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemeye yetkilidir.” denilmektedir. Aynı Kanunun 227 nci maddesinin birinci fıkrasında gümrük müÅŸaviri olabilmenin ÅŸartları sıralanmış (f) bendinde gümrük müÅŸaviri olabilmek için “Hukuk, iktisat, maliye, iÅŸletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliÄŸi dallarında eÄŸitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliÄŸi Yüksek ÖÄŸretim Kurumunca tasdik edilmiÅŸ yabancı yükseköÄŸretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak.” ÅŸartı bulunmaktadır.
GörüleceÄŸi gibi Kanunda gümrük müÅŸaviri olabilecek meslekler arasında Endüstri MühendisliÄŸi zikredilmesine karşın, Endüstri MühendisliÄŸi müfredatı ile birçok ortak derse sahip olan ve isminde de “Endüstri Mühendisi” ibaresi geçen Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi, sayılan bu disiplinler arasında yer almamaktadır. Endüstri MühendisliÄŸi ile Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi ders müfredatlarındaki benzerlik nedeni ile bu iki disiplin arasında çift anadal programları açılmaktadır. Bu sebeple Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi disiplinlerinin de Gümrük MüÅŸaviri olabilecek disiplinler arasında yer alması için OMO tarafından gerekli giriÅŸimlerde bulunulmalıdır.
4.5. Isıl Ä°ÅŸlem ve Ä°ÅŸaretleme ile Ä°lgili Yapılması Gereken Çalışmalar
Ülkemizin de üyesi bulunduÄŸu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiÄŸi, uluslararası ticarette ahÅŸap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standarda göre, ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahÅŸap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm’den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) iÅŸlemden geçirilmiÅŸ (ısıl iÅŸlem) ve iÅŸaretlenmiÅŸ olmak zorundadır. Isıl iÅŸlem ile iÅŸaretleme ancak yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir.
Bu kapsamda ihracatçı ülkenin sorumluluÄŸu, ısıl iÅŸlem veya metil bromür fümigasyonu ve bu iÅŸleme iliÅŸkin uluslararası geçerliliÄŸi olan iÅŸaretlemeyi yapma yetkisinin verilmesini saÄŸlayan mevzuatı yayınlamak ve uygulamak; Ä°hracatçının sorumluluÄŸu, ihraç edilen ürünlerde kullanılan ahÅŸap ambalaj malzemesinin ISPM 15 standardının iÅŸaretini taşımasını saÄŸlamak ve istemek; Ä°thalatçı ülkenin sorumluluÄŸu, ülkesine giren ahÅŸap ambalaj malzemelerinde ISPM 15 standardının iÅŸaretini aramaktır.
Ülkemiz, 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Bitki SaÄŸlığı Önlemlerine Yönelik AhÅŸap Ambalaj Malzemelerinin Ä°ÅŸaretlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile iÅŸlem yapma ve iÅŸaretleme yetkisini aynı gün vermeye baÅŸlamış, fakat en son 30/12/2004 tarihli ve 25686 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan deÄŸiÅŸiklikle, ithalatta
ISPM 15 standardının aranmasını 01/01/2006 tarihine ertelemiştir. 1/1/2006 tarihinden sonra da uygulanmaya başlamıştır.
Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürürlüÄŸe konulan AhÅŸap Ambalaj Malzemelerinin Isıl Ä°ÅŸleme Tabi Tutulması ve Ä°ÅŸaretlenmesine Dair Yönetmelik ile Danıştay 10’uncu Dairesinde verilen 17.11.2009 tarihli, E:2006/4831 ve K:2009/9567 karara uygun olarak, ahÅŸap ambalaj malzemelerinin FAO’nun ISPM-15 standardına uygunluÄŸunun kontrolü ve iÅŸaretlenmesi yetkisi, Orman Endüstri Mühendisleri ile Ziraat Mühendislerine birlikte verilmiÅŸtir. Ancak, YönetmeliÄŸe izin belgesi bulunmayan iÅŸletmelerin denetlenmesi baÅŸlığı altında eklenen 13 üncü maddesinde, bu tesislerin denetiminin iki Ziraat Mühendisince de yapılabileceÄŸi düzenlemesi yapılmıştır. Malzemesi ahÅŸap olan ambalaj malzemeleri ile ilgili her türlü tasarruf ve yetki 5531 sayılı Kanun gereÄŸince Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerindedir.
Söz konusu maddenin birinci fıkrası içinde yer alan ve Danıştay kararına aykırı olarak eklenen “…iki Ziraat Mühendisinden oluÅŸan veya” ibaresinin iptali için OMO tarafından Danıştay 10’uncu Dairesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aleyhine dava açılmış, yürürlüÄŸün durdurulması talebi ret edilmiÅŸ, ancak yürürlüÄŸün durdurulması ret kararına Danıştay, Ä°dari Dava Daireleri Kurulunda itiraz edilmiÅŸ, Kurulun 21.5.2015 tarihli ve Ä°DDK YD Ä°tiraz No:E2015/1364 sayılı kararı ile bu ibarenin yürürlüÄŸü durdurulmuÅŸtur. Böylece eskiden olduÄŸu gibi, denetimleri bir Orman Endüstri Mühendisi ile bir Ziraat Mühendisinin birlikte yapması zorunluluÄŸu saÄŸlanmıştır.
Ayrıca bu dava konusu yönetmelik ile ısıl iÅŸlem fırınları kapasite raporları, “üretimle ilgili mühendis” ifadesi baÄŸlamında, Orman Endüstri Mühendisi ile AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisince yapılması hususu yönetmelikte saÄŸlanmıştır.
Yukarıda özetlenen mahkeme kararlarına ve Orman Mühendisleri Odası ve üyelerinin müteaddit kez yaptığı baÅŸvurulara raÄŸmen uygulamada gerekli düzeltme saÄŸlanamamış olup, Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine ait olan yetki hala ziraat mühendisleri tarafından kullanılmaktadır.
AhÅŸap malzeme yâda malzemesinin ahÅŸap olduÄŸu tüm ürünlerin kesilmesi, parçalara ayrılması, birleÅŸtirilmesi, her türlü iÅŸlenmesi, imalatı, standardizasyonu, kontrolü, taşınması, pazarlanması, korunması, yeniden ekonomiye kazandırılması, vb iÅŸ ve iÅŸlemler ile ilgili uzmanlık alanı ve yetkileri, 5531 sayılı Kanun hükümleri gereÄŸince Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine aittir. Bu yetkinin baÅŸka meslek gurupları tarafından kullanılması hukuki deÄŸildir.
AhÅŸap ambalaj malzemelerinin ısıl iÅŸleme tabi tutulması ve iÅŸaretlenmesine dair yönetmelik hükümlerine göre iÅŸaretleme yetkisi alan firmaların kapasite raporları Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
Bu hususta yapılması gereken en saÄŸlıklı iÅŸ ahÅŸap ambalaj malzemelerinin ısıl iÅŸleme tabi tutulması ve iÅŸaretlenmesine dair yürürlükteki YönetmeliÄŸin tümden yürürlükten kaldırılmasıdır. Orman Mühendisleri Odası tarafından yeniden hazırlanacak söz konusu yönetmelik ile yetki tamamen Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine verilmelidir. Ziraat Mühendislerinin söz konusu iÅŸ ve iÅŸlemlerle ilgili hem
teknik bir eÄŸitimi ve bilgisi, hemde yetkisi bulunmamaktadır. Yönetmelikte yetki verilen meslek mensuplarında Orman Mühendisleri Odasının mevzuatına göre oda kayıt belgesi ve yetki belgesi aranması gereklidir.
Her türlü ahÅŸap palet ve ahÅŸap ambalaj ürünlerinin ısıl iÅŸleme tabi tutulması ve iÅŸaretlenmesi ile ilgili Mülga Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çıkartılan, 27/5/2015 tarihli ve 29368 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, “AhÅŸap Ambalaj Malzemelerinin Isıl Ä°ÅŸleme Tabi Tutulması ve Ä°ÅŸaretlenmesine Dair Yönetmelik” in düzenleme ve uygulama yetkilerinin Orman Genel MüdürlüÄŸüne verilmesi gerekmektedir.
4.6. Bitki Karantinası ve Fümigasyon ile Ä°lgili Yapılması Gereken Çalışmalar
Mülga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2011 yılında yürürlüÄŸe konulan Bitki Karantinası ve Fümigasyon YönetmeliÄŸi ile orman bitkisi ve bitkisel ürünlere fümigasyon uygulamasında, fümigasyon operatörünün Ziraat Mühendisi ve operatör yardımcısının ise Ziraat Teknisyeni olması ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸtir.
Orman bitkisi ve bitkisel ürünlere fümigasyon yapmak konusunda, mesleki haklarımızı ihlal eden YönetmeliÄŸin tanımlara iliÅŸkin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ÄŸ), (h), (ı), (j) bentleri ile ziraat mühendisi adaylarda aranacak ÅŸartlara iliÅŸkin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç) bentlerinin iptali için OMO tarafından Danıştay 10. Dairesinde dava açılmış, 2.7.2015 tarihli ve E:2011/9351 ve K:2015/3519 sayılı kararda “Ormanlık alanlarda ve ormanlık alanların dışındaki alanlarda bulunan orman bitkileri (ve bu bitkilerden elde edilen bitkisel ürün ve bitkisel sanayi ürünleri) ile orman ürünlerine iliÅŸkin karantina (ve bu arada fümigasyon) hizmetlerinin Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendislerince yürütüleceÄŸi sonucuna ulaşılmıştır” denilmek suretiyle, 5531 sayılı Kanunun 58/1 ve tüzüÄŸün 6/v maddesine dayanarak bu maddeler iptal edilmiÅŸtir.
Bu karardan sonra, Bitki Karantinası Fümigasyon YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik yapılamasına Dair Yönetmelik (RG:30.6.2016, 29758) ile deÄŸiÅŸiklik yapılmış, orman bitkisi ve bitkisel ürünlerine fümigasyon uygulaması yapacak Fümigasyon Operatörünün Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendisi olması düzenlenmiÅŸtir.Ancak ısıl iÅŸlem ve iÅŸaretleme yönetmeliÄŸinde olduÄŸu gibi burada da uygulamada hala yetki aşımlarının önüne geçilememiÅŸtir. 5531 sayılı Kanunun çıktığı 2006 yılından bu yana yapılan baÅŸvurular ve mahkeme kararları dikkate alınmayarak, Ziraat Mühendislerine bu görevlerin verilmesi hukuka aykırıdır ve verdikleri raporlar da geçersizdir.
Bu kapsamda yetki aşımlarının önlenmesi ve yetkisiz kimselerce verilen raporların geçersizliÄŸi ile ilgili gereken giriÅŸimlerin OMO tarafından ilgili kurumlar nezdinde ve ayrıca yargı yolu ile yapılması ve ısrarla takibi gerekmektedir. Her türlü orman bitkisi ve orman ürünlerine karantina ve fümigasyon iÅŸlemleri ile ilgili düzenleme ve uygulama yetkilerinin Orman Genel MüdürlüÄŸüne verilmesi gerekmektedir.
4.7. BilirkiÅŸilik ile Ä°lgili Yapılması Gereken Çalışmalar
Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri, 5531 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde tanımlanan hak yetki ve sorunlulukları kapsamında, her türlü orman ürünü, ahÅŸap ve ahÅŸap esaslı ürün, bu ürünlerle oluÅŸturulan konstrüksiyon ve yapıların tasarımı, planlaması ve üretimi süreçlerinde eksperlik ve bilirkiÅŸilik yapmaya yetkili mühendislik disiplinleridir. Fakat uygulamada aynı alanda farklı disiplinlerin bilirkiÅŸi sıfatı ile rapor düzenledikleri yaygın bir vakıadır. Bu durumun baÅŸlıca sebebi ilgili kurumlardaki bilgi eksikliÄŸidir.
Ä°lgili kurumlar tarafından bilirkiÅŸilik listelerinin oluÅŸturulması bilirkiÅŸi görevlendirme-lerinde hatalı uygulamaların ve yetki geniÅŸlemelerinin önlenmesi için Barolar, Tüketici Hakem Heyetleri, BilirkiÅŸi Bölge Kurulları ve Adliyeler gibi ilgili kurumlar nezdinde 5531 sayılı Kanunun saÄŸladığı hak ve yetkiler hususunda OMO tarafından bilgilendirme yapılması ve BilirkiÅŸilik Bölge Kurulları tarafından bilirkiÅŸi listeleri ilan edildiÄŸi zaman takibi yapılarak süresi içinde Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile ilgili kısımlara baÅŸka meslek mensuplarının müdahil olmasının önüne geçilmelidir.
Adalet Bakanlığı BilirkiÅŸilik Daire BaÅŸkanlığı nezdinde OMO tarafından giriÅŸimde bulunularak “BilirkiÅŸilik konu baÅŸlıkları ve alt konu baÅŸlıkları” içerisinde Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin bilirkiÅŸilik faaliyet alanları detaylandırılmalıdır.
5. SERBEST MESLEK BÜROLARI FAALÄ°YETLERÄ° KAPSAMINDA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ BÜNYESÄ°NDE YAPILMASI GEREKENLER
5.1. Normal Üretim veya Dikili Satış
Orman Genel MüdürlüÄŸünde görevli Orman Mühendisleri tarafından, teknik olarak kesilmesine karar verilip damgalanmış, sıra numarası verilmiÅŸ ve numaralandırılmış dikili haldeki aÄŸacın, dikili satış usulü yâda normal üretim aÅŸamasında, kalite ve kantite açısından orman ürünleri sanayiinin yâda piyasanın istediÄŸi boy ve ölçülerde standartlara uygun olarak tomruk, tel direÄŸi, maden direÄŸi, vb olarak kesilmesi, parçalara bölünmesi ve piyasaya arz edilmesi noktasında, eÄŸitim-öÄŸretim ve teknik bilgi, tecrübe açısından, Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yetki ve ilgi alanına girdiÄŸi açıktır.
Ortalama 80–120 yıl gibi uzun bir idari müddeti içerisinde büyümüÅŸ, korunmuÅŸ ve kesim aÅŸamasına gelmiÅŸ milli servet olan aÄŸaçların, Orman Mühendislerince kesilmesine karar verilmesinden itibaren, kalite ve kantite açısından optimum deÄŸer saÄŸlanabilmesi için, bu konuda teknik olarak bilgili, ehil ve kanunen yetkili olan Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin gözetiminde ve müdahalesi ile kesilmesi, boyutlandırılması ve sanayide iÅŸlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda; Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair YönetmeliÄŸin 15 inci maddesine aÅŸağıdaki hususlar ilave edilmelidir.
· Asli odun üretimi teknik hizmetleri kapsamında; dikili kabuklu gövde hacmi 6000 m3 olan dikili üretimler için bir, bu miktardan fazla dikili üretimler için her 6000 m3 dikili üretim için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir.
· Dikili kabuklu gövde hacmi 6000 m3 kadar olan üretimler için, danışman bir meslek mensubu süreli gün esaslı çalıştırılır.
· Kesilen aÄŸacın, piyasa istekleri ve TSE standartlarına göre optimum randıman ve kalite sınıfında boyutlandırılması, sınıflandırılması, taşınması ve satışa hazır hale getirmek üzere istiflenmesi ve piyasaya arz iÅŸlemlerinin yapılması iÅŸleri için belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam edilir ya da danışman bir meslek mensubu süreli gün esaslı çalıştırılır.
Ayrıca; Orman Genel MüdürlüÄŸünün 6877/A sayılı “Dikili AÄŸaç Satış Esasları” Tamiminde yer alan ilgili maddelerde aÅŸağıda italik olarak verilen düzenlemeler yapılmalıdır.
Madde 5.1;
Dikili aÄŸaç satışı yaptırmak isteyen gerçek ve tüzel kiÅŸiler, Bölge MüdürlüÄŸü dahilinde 60 günlük üretim periyodunda 500 m3 ve üzeri satışlar için ihalenin kesinleÅŸmesini müteakip satış yaptırmadan önce, 5531 sayılı Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi Hakkında Kanun uyarınca orman ürünleri üretimi alanında yetkili Orman Mühendisi, Orman Yüksek Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi veya Orman Endüstri Yüksek Mühendisi, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Yüksek Mühendisi çalıştırmak zorunda olup, müÅŸteri oda belgesi ile birlikte,
Madde 5.1.1;
Bölge MüdürlüÄŸü dâhilinde 60 günlük üretim periyodunda, Ä°ÅŸletme Müdürlüklerinden 12.000 m³ ve katları dikili aÄŸaç satın alanlar; her 12.000 m³ için en az 6 ay süreli hizmet akdiyle, Orman Mühendisi, Orman Yüksek Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi veya Orman Endüstri Yüksek Mühendisi, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Yüksek Mühendisi çalıştırdığına dair noterden düzenlenmiÅŸ sözleÅŸmeyi,
Madde 5.1.2;
Bölge MüdürlüÄŸü dâhilinde 60 günlük üretim periyodunda, Ä°ÅŸletme Müdürlüklerinden 12.000 m³’e kadar dikili aÄŸaç satın alanlar; en az 6 ay süreli hizmet akdiyle Orman Mühendisi, Orman Yüksek Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi veya Orman Endüstri Yüksek Mühendisi, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Yüksek Mühendisi çalıştırdığına dair noterden düzenlenmiÅŸ sözleÅŸmeyi veya dikili aÄŸaç satış süresini kapsayacak ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ olmak ÅŸartıyla, serbest ormancılık büroları, serbest orman ürünleri büroları ya da ormancılık/orman ürünleri ÅŸirketiyle yapılmış danışmanlık hizmet alımı sözleÅŸmesini ibraz etmek zorundadır. Bir Orman Mühendisi, Orman Yüksek Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi veya Orman Endüstri Yüksek Mühendisi, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri
Yüksek Mühendisi 2 aylık üretim periyodunda 6.000 m³’e kadar dikili aÄŸaç satışında danışmanlık hizmeti verebilir. MüÅŸteri, Orman Mühendisi, Orman Yüksek Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi veya Orman Endüstri Yüksek Mühendisi, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Yüksek Mühendisini yukarıda yapılan açıklama çerçevesinde Ek-7’deki örnekte belirtilen gün sayıları dikkate alınarak idareyle belirledikleri iÅŸ takvimine göre iÅŸ mahallinde bulundurmak zorundadır.
5.2. Mesaha ve Boylama Hizmet Alımları ile ilgili yapılması gereken çalışmalar
Orman Ä°ÅŸletme Müdürlüklerince çıkılan “Orman Emvali Üretim Ä°ÅŸlerinde Mesaha Hizmet Alımı” veya “Mesaha ve Boylama Hizmet Alımı Ä°ÅŸi” ihalelerinde, ihale ilanı ve ÅŸartnamelerde, Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin de ihaleye katılabileceÄŸi ya da çalışabileceÄŸi ÅŸeklinde Orman Genel MüdürlüÄŸünce gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Orman Ä°ÅŸletme Müdürlüklerince çıkılan “Orman Emvali Üretim Ä°ÅŸlerinde Mesaha Hizmet Alımı” ihalelerinde, ihale ilanı ve ÅŸartnamelerde; Orman Mühendisleri Odasınca çıkartılan Ormancılık ve Orman Ürünleri Bürolarının KuruluÅŸ ve Çalışma Esasları YönetmeliÄŸinin 12 nci ve 13 üncü maddesine atıf yapılarak, sadece “Serbest Ormancılık Bürosu/Åžirketi” veya “Serbest Yeminli Ormancılık Bürosu/Åžirketi” ÅŸartı aranmaktadır. Hâlbuki söz konusu yönetmeliÄŸin 12 nci maddesinde, “Serbest Orman Ürünleri Bürosu/Åžirketi” ve “Serbest Yeminli Orman Ürünleri Bürosu/Åžirketi” ibareleri de yer almaktadır. Yine, 5531 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde Orman Endüstri Mühendislerinin faaliyet konuları arasında; “odun hammaddesinin yarma, kesme, soyma, biçme, ÅŸekil deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemlerini yapmak” yer almaktadır. Zaten söz konusu bu faaliyetler, Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin çalışma ve uzmanlık konuları arasında yer almaktadır.
Orman iÅŸletme müdürlüklerince çıkılan “Orman Emvali Üretim Ä°ÅŸlerinde Mesaha Hizmet Alımı”, “Mesaha Hizmetleri Yapılması (Piyasa Ä°stekleri DoÄŸrultusunda Boylanması, Sınıflandırılması, Ölçülmesi ve Tutanaklara BaÄŸlanmasına Yönelik Teknik Üretim Hizmetleri) Danışmanlık ve Hizmet Alımı”, “Tasnif ve Depolama Ä°ÅŸlemleri (Satış Ä°stif Yerine Taşınan Yapacak Vasıftaki Orman Ürünlerinin, Ürün Gruplarına ve Kalite Sınıflarına Göre Ayrılması ile Bu Ayrım Sonucu BaÅŸkalarına Yaptırılan Ä°stiflerin Ebat Listelerine Ait Kayıtların Çıkarılması) Danışmanlık ve Hizmet Alımı” ihale ilanı ve ÅŸartnamelerinde, Orman Endüstri Mühendislerinin, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin ve Orman Mühendislerinin yetkili olduklarını belirten bir ifade konulmalıdır. Mesaha Hizmetleri Yapılması ve Tasnif Depolama Ä°ÅŸlemlerin yapılmasıyla ilgili EKAP’ ta yayımlanan Ä°halelerdeki Teknik ve Ä°dari Åžartnamelerde sadece Orman Mühendisi çalıştırılma ÅŸartı konulmakta olup, söz konusu bu ihalelerde Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin çalıştırılması ÅŸartının da konulması için, Orman Genel MüdürlüÄŸü nezdinde Orman Mühendisleri Odası tarafından gerekli giriÅŸimde bulunulmalıdır.
AÅŸağıda fiilen yayınlanmış olan bir ihale ilanında bununla ilgili bir örnek verilmiÅŸtir.
“…Ä°hale konusu iÅŸin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iÅŸ için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgeler,
Gerçek kiÅŸi olması halinde; ilk ilan tarihinin ya da ihale veya son baÅŸvuru tarihinin içinde bulunduÄŸu yılda alınmış, mevzuatı gereÄŸi kayıtlı olduÄŸu ilgili meslek odası hükmünden ” Orman Mühendisleri Odasının” , odaya kayıtlı olduÄŸunu gösterir belgeden de, 5531 sayılı Kanun uyarınca, mesleki hakların kullanılma ÅŸartı olan ve mesleki uzmanlık konuların belirtildiÄŸi, vizesi yapılmış ”Serbest Meslek Mensubu Ruhsat Belgesi” veya vizesi yapılmış ”Serbest Yeminli Meslek Mensubu Ruhsat Belgesi”, “Serbest Orman Ürünleri Bürosu Tescil Belgesi” veya ”Serbest Ormancılık Bürosu Tescil Belgesi” veya “Serbest Yeminli Orman Ürünleri Bürosu Tescil Belgesi” veya ”Serbest Yeminli Ormancılık Bürosu Tescil Belgesi” veya ”Ortaklık Büroları Tescil Belgesi” ile meslek mensubunun odaya kayıtlı, ruhsatlı ve çalışanlar listesine kayıt bilgilerini içeren ve ihale konusu iÅŸ için düzenlenmiÅŸ ”Oda kayıt belgesi”,
Tüzel kiÅŸi olması halinde; tüzel kiÅŸinin ”Ormancılık ve Orman Ürünleri Bürolarının KuruluÅŸ ve Çalışma Esasları YönetmeliÄŸi”nin 12 nci ve 13 üncü maddelerine göre kurulmuÅŸ, Orman Mühendisleri Odasından tescilli “Serbest Orman Ürünleri Åžirketi” veya ”Serbest Ormancılık Åžirketi” veya “Serbest Yeminli Orman Ürünleri Åžirketi veya ”Serbest Yeminli Ormancılık Åžirketi ” olmak koÅŸuluyla, mevzuatı gereÄŸi kayıtlı olduÄŸu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan tarihinin ya da ihale veya son baÅŸvuru tarihinin içinde bulunduÄŸu yılda alınmış, ”tüzel kiÅŸiliÄŸin odaya kayıtlı olduÄŸunu gösterir belge”, Orman Mühendisleri Odasından alınmış “Serbest Orman Ürünleri Åžirketi Tescil Belgesi” veya ”Serbest Ormancılık Åžirketi Tescil Belgesi” veya “Serbest Yeminli Orman Ürünleri Åžirketi Tescil Belgesi” veya ”Serbest Yeminli Ormancılık Åžirketi Tescil Belgesi” ile bu ÅŸirketlerin meslek mensubu ortaklarının oda üye kaydı, ruhsatlı ve çalışanlar listesine kayıt bilgilerini içeren ve ihale konusu iÅŸ için düzenlenmiÅŸ ”Oda kayıt belgesi” ÅŸeklinde olmalıdır.
Ä°hale ilanları ve ihale ÅŸartnameleri, tüm iÅŸletme müdürlüklerinde yeknesak olacak ÅŸekilde hazırlanmalıdır. Bu hususun yerine getirilmesi ve takibi için, Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezince Orman Genel MüdürlüÄŸüne resmi bir yazı yazılmalı ve ÅŸifahi olarak ta gerekli görüÅŸmeler yapılarak, uygulama pekiÅŸtirilmelidir.
Orman Genel MüdürlüÄŸünün Asli Orman Ürünlerinin Üretim Ä°ÅŸlerine Ait 288 sayılı TebliÄŸinin “4.4.3- Gövdenin Boylara Bölünmesi” bölümünde, gövdenin boylara bölünmesi ve standardizasyonu ile ilgili yetkinin 5531 sayılı Kanunun da öngördüÄŸü ÅŸekilde Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine verilmesi saÄŸlanmalıdır.
Orman Genel MüdürlüÄŸünün 288 sayılı tebliÄŸinin ilgili bölümünde “……BulunduÄŸu yerde uzun yıllar hayatiyetini devam ettirerek ekonomik bir kıymet meydana getiren aÄŸacın ehil olamayan ellerde bilinçsiz olarak bölünmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. Boylama ve standardına göre sınıflandırma iÅŸleri görevli memurlar tarafından yapılacak, yeterli sayıda memur bulunmaması halinde, memurun yerine bu
hususta yetiÅŸmiÅŸ, kendisine güvenilir, yevmiyeli iÅŸçiler çalıştırılacaktır. Görevli personelin bu hususta yetiÅŸtirilmeleri ve meleke kazanmaları için, Bölge Müdürlükle-rince Ä°ÅŸletmelerde sık sık eÄŸitim ve kurslar düzenlenecektir. Böylece Ormancılık Ana Planı ve entansif ormancılığın gereÄŸi olarak Dikili Kabuklu Gövde Hacminden en yüksek oranda endüstriyel odun elde edilmesi saÄŸlanacaktır. Boylama ve standardizasyon hususunda Bölge MüdürlüÄŸü ve Ä°ÅŸletme MüdürlüÄŸü yetkililerince gerekli kontroller yapılacak, teftiÅŸ esnasında da yukarıda belirtilen hususların yerine getirilip getirilmediÄŸi denetlenecektir.” denilmektedir.
Orman Genel MüdürlüÄŸünün tomruk satışlarından elde edeceÄŸi gelirin artırılması ve orman ürünleri endüstrisinin kaliteli hammadde beklentilerinin karşılanabilmesi için 288 sayılı tebliÄŸin yukarıda metni verilen ’’4.4.3- Gövdenin Boylara Bölünmesi bölümünde,
-Boylama, mesaha ve standardına uygun biçimde sınıflandırma iÅŸlerinde,
-Çalıştırılan personelin eÄŸitiminde ve,
-Yapılan işlere refakat ve kontrol işlerinde,
Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaç Ä°ÅŸleri Endüstri Mühendislerinin de çalışabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması saÄŸlanmalıdır.
Ayrıca yukarıda belirtilen iÅŸlerin hizmet alımı ile Serbest Orman Ürünleri Bürolarına ve ÅŸirketlerine verilmesi saÄŸlanmalıdır.
6. ORMAN MÜHENDÄ°SLERÄ° ODASI BÜNYESÄ°NDE YAPILMASI GEREKEN ÇALIÅžMALAR
6.1. Orman Mühendisleri Odası Asgari Ücret Tarifesi Hakkında Yapılması Gereken Çalışmalar
Orman Mühendisleri Odamızın Asgari ücret ile ilgili yapılan tarife ve düzenlemeler incelendiÄŸinde, aÅŸağıda belirtilen hususların ilgili komisyon tarafından düzeltilmesi gerektiÄŸi görülmektedir.
Orman Mühendisleri Odası, Asgari Ücret cetvelinde yazılı olan (Sayfa 22);
Madde 54 -19 AhÅŸap yapı ve ahÅŸap çatıların genel saÄŸlık taramalarının yapılması,
Madde 54 -20 AhÅŸap yapı ve ahÅŸap çatılardaki çürüklük ve böcek zararı mücadele projesinin yapılması
Madde 54 -21 AhÅŸap yapı ve ahÅŸap çatılardaki çürüklük ve böcek zararları ile mücadele yapılması
Madde 54 -22 AhÅŸap yapı ve ahÅŸap çatılarda emprenye ve fümigasyon uygulaması
Madde 54 -23 AhÅŸap tel direklerde çürüklük ve böcek zararlarının belirlenmesi
Madde 54-24 AhÅŸap tel direklerinde yerinde bakım (bandaj, bor çubukları vb) uygulanması,
maddelerinde Orman Endüstri Mühendisleri olarak belirlenmiÅŸ olan mesleki yetkinin, AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerince de yapılabilecek iÅŸlemlerden olması sebebiyle düzeltilerek, maddenin yeni hali “AhÅŸap yapı ve ahÅŸap çatıların çürüklük, böcek zararı ve yangın tehlikesi açısından teknik yöntemler kullanılarak “Orman Bitkisel Ürünlerine Koruma Ürünü Reçete Yazma Yetki Belgesi” alan Orman Endüstri Mühendisleri ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerince genel saÄŸlık taraması yapılıp raporlanacaktır.” ÅŸekline getirilmelidir.
6.2. Orman Mühendisleri Odası Asgari Ücret Listesi ile DiÄŸer Meslek Oda Listelerinin Fiyat BirlikteliÄŸinin SaÄŸlanması için Yapılması Gereken Çalışmalar
Orman Mühendisleri Odası, Asgari Ücret cetvelinde yazılı olan (Sayfa 25-30) özellikle sınai tesislerin kapasite raporları ve ekspertizler için düzenlenmiÅŸ rapor bedelleri, sınai tesislerin baÄŸlı olduÄŸu sanayi odaları vb birliklerin rapor bedelleri arasında uyumsuzluk olduÄŸu görülmektedir.
Örnek olarak, Orman Mühendisleri Odası asgari ücret tarifesinde kapasite raporu bedeli 1.250 TL (Bin Ä°kiyüz elli Türk Lirası) iken, Sanayi Odalarında bu bedel 400 TL (Dört yüz Türk Lirası) civarlarındadır.
Åžubeler aracılığı ile diÄŸer oda ve birliklerle yazışmalar yapılarak gerekli bilgilerin toplanıp, tarife birliÄŸi saÄŸlanması konusunda yeniden bir çalışma yapılması gerekmektedir.
6.3. Güncel Asgari Ücret Hakkında Yapılması Gereken Çalışmalar
Orman Mühendisleri Odası, asgari ücret tarifesine göre 2019 yılı asgari Mühendis aylığı net 3.400 TL dir. Asgari ücret tespitinde sadece kamuda çalışan mühendislerin deÄŸil, özel sektörde çalışan, özellikle yeni mezun genç meslektaÅŸlarımızın asgari mühendis aylığı ile ilgili beklentilerini realize edip bu konudaki kanuni hakları ile ilgili bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Asgari ücretin ödenmemesi veya eksik ödenmesini Ä°ÅŸ Kanunu cezai yaptırıma baÄŸlamıştır. Bazı iÅŸverenler iÅŸçilik maliyetini düÅŸürme adına, asgari ücreti usulüne uygun ödemezse, denetimlerde tespit edilmesi halinde MüfettiÅŸ/Denetmenler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu, 2x Asgari ücret tutarında Ä°PC, gecikme zammı, Vergi Usul Kanuna göre usulsüzlük cezaları hatta hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
“Güncel mühendislik asgari ücreti” ile ilgili üyeler bilgilendirilmeli ve çalıştıkları firmalarda düÅŸük asgari ücretten sigortalı olmalarının kanuna aykırı olduÄŸu bildirilmelidir.
6.4.Orman Mühendisleri Odası, Genel Merkez ve Åžube Yönetim Kurullarında Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisinin de Olması Konusunda Gereken Çalışmalar
16 Aralık 2018 tarihinde yapılan bu çalıştay da göstermiÅŸtir ki, Orman Mühendisleri, Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri aynı aÄŸacın dalları
olmalarına karşın iletiÅŸim sorunları yaÅŸamakta, birbirlerinin ihtiyaçlarını ve davranışlarını bilememektedir. Bu eÅŸyanın doÄŸası gereÄŸi normaldir. Çünkü Orman Mühendisleri ağırlıklı olarak kamu sektöründe çalışma hayatına devam ederken, Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaç Ä°ÅŸleri Endüstri Mühendisleri çoÄŸunlukla özel faaliyet göstermektedir. Bundan dolayı yapılacak tüm oda seçimlerinde tüm merkez ve ÅŸube yönetim kurullarında üç disiplinden de temsilcilerin yer alması saÄŸlanmalı ve alan odaklı çalışmaların daha saÄŸlıklı yürütülmesi adına bu disiplinlerin temsilcilerinin başında olacağı alt çalışma birimleri oluÅŸturulmalıdır. Ortak oluÅŸturulan 5531 sayılı Kanun da bunu gerektirmektedir.
7. DÄ°ÄžER KURUMLAR NEZDÄ°NDE YAPILMASI GEREKEN ÇALIÅžMALAR
7.1. Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Uygulamalarında Yapılması Gereken Çalışmalar
Orman Mühendisleri Odası üyesi Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı Kanun ile yasal güvenceye alınan mesleki faaliyet konuları itibariyle, bu konulardaki hak ve yetkileri göz önüne alındığında, Orman Ürünleri Endüstrisinde faaliyet gösteren iÅŸletmelerde makine ve ekipman, hammadde ve yarı mamullerin yanı sıra çalışanları da yakından tanıyan, Orman Endüstri Mühendislerine ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerine Ä°SG uzmanlığı için öncelik verilmesi yerinde olacaktır. Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin sektörün ve firmaların sorunlarına hâkim olmaları sebebiyle iÅŸ kazalarındaki artışın önüne geçilmesinde daha etkin bir rol oynayacakları açıktır.
7.2. KOSGEB Projelerinin DeÄŸerlendirilmesinde Yapılması Gereken Çalışmalar
KOBÄ°GEL-KOBÄ° GeliÅŸim Destek Programından yararlanacak kuruluÅŸlar farklı alanlarda faaliyet gösterebilmektedir. Özellikle AÄŸaç Ä°ÅŸleri, Orman Endüstrisi ve Mobilya Sanayinde tüm kademelerde görev alan Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri sektöre hakimdir. KOBÄ°GEL-KOBÄ° GeliÅŸim Destek Programı kapsamında alanı ile ilgili sorunların çözümünde danışılacak, deÄŸerlendirme yapabilecek uzmanlığa, bilgi ve tecrübeye sahiptirler.
Bu konuda yukarıdaki kanun ve yönetmelik maddelerinde açıkça yer verilen hususlarda alt birimlerin dikkatinin çekilerek; KOSGEB BaÅŸkanlığınca yürütülen KOSGEB KOBÄ°GEL-KOBÄ° GeliÅŸim Destek Programı Uygulama Esasları (UE-09/00/08 Rev. Tar: 19/10/2018) 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan“ Bağımsız DeÄŸerlendirici: Kurullarda görev almak üzere, asgari fakülte veya dört yıllık eÄŸitim veren yüksekokul mezunu olan; Meslek KuruluÅŸu Temsilcileri, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanunu’nun 38 inci maddesine göre yükseköÄŸretim kurumları tarafından görevlendirilen öÄŸretim elemanları ve alanında en az 5 (beÅŸ) yıl uzmanlık ve tecrübe birikimi olan kamu kurumları ile kuruluÅŸları ve özel sektörde görev yapan meslek mensubu,” hükmü,
“Bağımsız DeÄŸerlendirici (Özel Sektörde Görev Yapan): Kobigel-Kobi GeliÅŸim Destek Programı DeÄŸerlendirme ve Karar Kurullarında görev alacak özel sektör çalışanları,
mesleki faaliyet alanında (meslek odasına kayıtlı) en az 5 (beÅŸ) yıl uzmanlık ve tecrübe birikimine sahip meslek mensubu,” ÅŸeklinde düzenlenmeli ve bu hususla ilgili olarak Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmeleri GeliÅŸtirme ve Destekleme Ä°daresi BaÅŸkanlığı ile görüÅŸülerek çözümle ilgili çalışmalar yapılmalıdır.
7.3. Konkordato ve Kayyum Heyetlerinin OluÅŸumu ile Ä°lgili Yapılması Gereken Çalışmalar
5531 sayılı Kanun ve buna baÄŸlı olarak çıkartılan yönetmelik maddelerinde ayrıntılı olarak yer verilen maddelerdeki hükümlere istinaden; orman ürünleri, yonga ve lif levha, selüloz, odun dışı orman ürünleri, mobilya, doÄŸrama, kereste, ahÅŸap deniz araçları, emrenye tesisleri, ahÅŸap prefabrik yapı üreten iÅŸletmelerin konkordatoları veya iflasları veya baÅŸka sebeplerle, teknik kayyum ihtiyacı halinde, Orman Endüstri Mühendisleri ile AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri yasal yetkilidir.
Odamız üyeleri Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı Kanun ile yasal güvenceye alınan mesleki faaliyet konuları, bu konulardaki hak ve yetkileri, dikkate alınarak, ortaya çıkacak kayyum ihtiyacı doÄŸrultusunda, Adalet Bakanlığı, Hukuk ve Mevzuat Genel MüdürlüÄŸü aracılığı ile talebimizin baÅŸta Asliye Ticaret Mahkemeleri olmak üzere diÄŸer ilgili yerlere iletilmesi ve takibi gerekmektedir.
Böylece bu alandaki her türlü takip iÅŸlemlerinde konkordato veya iflas veya baÅŸka sebeplerle, teknik kayyum ihtiyacı halinde, Orman Endüstri Mühendisleri ile AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri yetkilendirilmeli, bunun için Orman Mühendisleri Odası, Adalet Bakanlığı nezdinde çalışmalar yapmalıdır.
7.4. Deniz, Hava ve Kara Araçlarındaki AhÅŸap ve Türevleri ile Ä°lgili Üretim, Tasarım ve Kontrol Alanlarında Yapılması Gereken Çalışmalar
Teknelerin yapımında, özel bir malzeme türü olan ahÅŸap kullanıldığında bu konuda 5531 sayılı Kanun ile verilen yetkiye dayanarak her türlü, elveriÅŸlilik belgesi, kontrol mühendisliÄŸi, proje mühendisliÄŸi, üretim kontrolü ve ekspertiz bilirkiÅŸilik faaliyetlerinde bulunmaya Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri yetkilidir. Bu alanda uygunluk deÄŸerlendirme ve onay kuruluÅŸlarında odamız üyesi Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin deÄŸerlendirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığına baÄŸlı, deniz, hava, ve kara araçlarında kullanılan ahÅŸap ve türevleri ve mobilya ile ilgili konularda odamız üyesi Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri, yapılan imalatların muayene, kontrol, denetim, standartlara uygunluÄŸu vb. hususlarda görevler ifa etmek, raporlar hazırlamak konularında yetkili olup bu görevlerde odamız üyesi Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin deÄŸerlendirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
7.5. AhÅŸap Fabrikalarında Görevlendirilecek Çevre Görevlilerinin Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi Olması Ä°çin Yapılması Gereken Çalışmalar
21/11/2013 tarihli ve 28828 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe giren Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında YönetmeliÄŸin “Çevre görevlisi olacaklarda aranan nitelikler” baÅŸlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde “En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eÄŸitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda baÅŸarılı olmak.” denilmektedir.
Buna göre; Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri de çevre görevlisi olabilmektedir. Yukarıda çıkartılan ve gerek 5531 sayılı Kanunda açıkça yazılı olan ve buna baÄŸlı olarak çıkartılan yönetmelik maddelerinde ayrıntılı olarak yer verilen maddelerdeki hükümler incelendiÄŸinde; ahÅŸap malzemeler ile ahÅŸap malzemelerden yapılan imalatların muayene, kontrol, denetim, eksperlik, teknik müÅŸavirlik, danışmanlık vb. hususlarda görevler ifa etmek, raporlar hazırlamak konularında Orman Endüstri Mühendisleri ile AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin yasal yetkili oldukları açık biçimde görülmektedir.
Bu sebeple orman ürünleri sektöründe çevre görevlisi olarak sadece Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri görev yapabilmelidir.
Bu konunun düzeltilerek gerekli deÄŸiÅŸikliklerin yapılması için Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel MüdürlüÄŸü ile gerekli görüÅŸme ve baÅŸvurular yapılmalıdır.
7.6. AhÅŸap Olmak Åžartıyla, Oyuncak, EÄŸitim Araçları, Müzik Aletleri, Takı-Aksesuar, Hediyelik EÅŸyalar ile Yöresel Ve Geleneksel El Sanatları Faaliyetlerinin Tasarım, Ä°malat, Denetim, Sertifikasyon ve Pazarlama Faaliyetleri için Yapılması Gereken Çalışmalar
Milletimizin yüzyıllardır eÅŸsiz sevgi ve sabır duygularıyla kuÅŸattığı, yetenekleriyle abideleÅŸtirdiÄŸi ve günümüze taşıdığı kültürel kimlik miraslarımızdan Türk el sanatları, insanlığın kültür mirasına ilham kaynağı olagelmiÅŸtir. Ancak geçmiÅŸten günümüze yaÅŸayan el sanatlarımız günümüzde kaybolmaya yüz tutmuÅŸtur.
Modern yaÅŸamın gereÄŸi pek çok ürünün hizmete sunulduÄŸu bir ortamda el sanatları ihtiyaçtan çok zevke hitap etmektedir. Son yıllarda geleneksel el sanatlarının önem kazanmasının sebebi, ülkemizde kültüre olan ilginin artmasından deÄŸil, diÄŸer ülkelerden gelen talep etkisiyle oluÅŸan modadan kaynaklanır. Bu ilginin canlı tutulması ve süreklilik gösterme yollarının aranmasıyla ülkemize ekonomik açıdan küçümsenmeyecek boyutta girdiler saÄŸlanabilir. Bu sebeple el sanatları üretimine ciddî bir yaklaşım ile birlikte bu ürünlerin üretilme aÅŸamalarında Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görevlendirilmesi gerekmektedir.
Kullanılan gereçlerden yola çıkılarak ahÅŸapla ilgili ana baÅŸlıklar altında el sanatlarının sınıflandırılmaları;
Hammaddesi AhÅŸap Olan;
Mimaride kullanılan; ahşap, tahta vb.
Tarım araçları; döven, tırmık, kaÄŸnı, yaba vb.
Ev-mutfak araçları; kaşık, tabak, yayık, kova vb.
Kullanım eşyaları; baston, ağızlık, takunya, biblo, vazo, sandık, beşik vb.
Müzik aletleri; kabak kemane, baÄŸlama ailesi, davul, zurna vb.
Semer, palan, eyer yapımı.
Hammaddesi Bitkisel Lif Olan
Hasır dokuma, semer, sepet, mobilya vb. eşyaların yapımı.
Teknik Yapısına Göre;
Düz ve düÄŸümlü dokuma (hammaddesi hayvansal ve bitkisel lif olan el sanatları)
Kündekâri, oyma, kakma iÅŸler vb. (hammaddesi ahÅŸap, aÄŸaç olan el sanatları)
Hammaddelerine Göre;
Hammaddesi ahÅŸap (aÄŸaç) olan el sanatları (abanoz, ceviz, elma, armut, sedir, gül aÄŸacı, çam vb.).
El baskı kalıpları, tezgahlar, ip eÄŸirme araçları, tarım ve ulaşımda kullanılan araçlar ve parçaları (araba, kaÄŸnı, döven, boyunduruk),
Günlük kullanım eÅŸyaları ve aksesuarlar (mutfak araç gereçleri, rahle, baston, ağızlık vb.), mimari (minber, kapı, pencere vb.) elemanlar,
Hammaddesi kabuk saz, ince dal ve sap olan el sanatları
Sepet örgücülüÄŸü, mobilya yapımı, süs ve günlük kullanım (çanta, hasır plaj yaygısı gibi) eÅŸyaları,
Geleneksel aile iÅŸletmeciliÄŸi anlayışı ne yazık ki ciddî problemleride beraberinde taşımaktadır. Bunların belli baÅŸlıları ÅŸunlardır:
1) Yönetim, pazarlama, tasarım, üretim problemi,
2) Yetiştirilecek eleman sıkıntısı,
3) Kaliteli ürün üretimi için gerekli hammadde üretiminin giderek azalması sonucu oluÅŸan fiyat artışları ürünlerin maliyetlerinin sanayi tipi üretime oranla daha yüksek olmasına yol açması,
4) Hammadde temini,
5) Geleneksel yollardan üretilen ürünlerle ilgili hammadde ve ürün stok maliyetlerinin sanayi tipi üretime göre maliyet artışlarına yol açması,
6) Kurumlar tarafından bu alanda yapılan araÅŸtırmalar mevcut olmakla birlikte geleneksel Türk el sanatlarının sanayiye entegre olmasına iliÅŸkin proje ve faaliyetlerin çok sınırlı sayıda olması,
7) Bütçeleri gereÄŸi ahÅŸap el sanatları sektöründe farklı boyut ve konumlarda faaliyet gösteren üreticilerin, üretimlerini verimli yürütememesi ve daha önemlisi dünya ticareti potansiyeline uygun olmayan ve piyasadan kopuk üretimleri nedeniyle iç ve dış pazara ulaÅŸamaması,
8) Bu sebeplerle elde edilen ürünlerin genellikle kalitesiz ve çoÄŸu kez sanatla ve folklorla ilgili olmaması.
Bacasız sanayi olarakta nitelendirilen, en az sabit yatırımla en çok istihdam saÄŸlayan el sanatları sektörü, ekonomik istikrarın saÄŸlanması, iç göçlerin önlenmesi, sosyal dayanışmanın sürdürülebilmesi açısından da günlük yaÅŸantımızda oldukça önemli yer tutmaktadır.
Geleneksel El Sanatlarını GeliÅŸtirme ve Turistik El Sanatları Üretim Projesinin planlandığı, 17 Ekim 2003 tarihinde Paris’te imzalanan ve Türkiye Cumhuriyetinin de sözleÅŸmeye imza koyduÄŸu UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması SözleÅŸmesi” nde el sanatlarına iliÅŸkin maddeler de bulunmaktadır. Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile iÅŸbirliÄŸi yapılmıştır. Proje amacı, el sanatlarıyla ilgili tüm tarafların iÅŸbirliÄŸinde geleneksel el sanatlarının yaÅŸatılması, korunması ve gelecek kuÅŸaklara aktarılmasının saÄŸlanmasına yönelik geleneksel el sanatları eÄŸitiminin geliÅŸtirilmesi, öÄŸretim programlarının güncelleÅŸtirilmesi amacıyla program çalışmalarına veri saÄŸlamak, kadın iÅŸgücü istihdamının desteklenmesi ve 3 olgunlaÅŸma enstitüsünün geleneksel el sanatları araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve tanıtım merkezi olarak yapılandırılması ile ilgili kararlar alınmıştır.
Türkiye’de bu konuda, sivil toplum kuruluÅŸlarının dışında, kamuda birçok bakanlık veya kamu iktisadi teÅŸebbüsleri arasında ve konuyla direkt ilgili kuruluÅŸlarda koordinasyon eksikliÄŸi bulunmakta, ahÅŸap el sanatlarına iliÅŸkin herhangi bir aktif politikanın mevcut olmaması, Türkiye’de kamu veya özel kuruluÅŸlarının birlikte yer alacağı bir ahÅŸap el sanatları konseyi kurulması zorunluluÄŸunu gündemimize getirmektedir.
Uzak doÄŸu ülkelerinden Nepal, Hindistan, Pakistan, Afganistan, özellikle Çin’den son yıllarda denetimsiz bir ÅŸekilde çok ucuza ve saÄŸlıksız olarak ülkemize ithal edilen ahÅŸap el sanatı ürünleri, yurt içindeki el sanatları pazarını ciddî manada sekteye uÄŸratmaktadır. Özellikle son dönemlerde “yerli ve milli üretimin desteklenmesi” projesi kapsamında bu konunun ivedilikle masaya yatırılması gerekmektedir.
Ekonomik koÅŸulları, teknolojik geliÅŸmeler ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak ahÅŸap el sanatlarının geliÅŸtirilmesi yönünde öncelikli konulara mesleki yeterlilikler bakımından Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri yetkilidir.
Buna baÄŸlı olarak, AhÅŸap Oyuncak, AhÅŸap EÄŸitim Araçları, AhÅŸap Müzik Aletleri, AhÅŸap takı-aksesuar, AhÅŸap Hediyelik eÅŸya, AhÅŸap El sanatları ürünleri vb ürünlerin tasarım, imalat, denetim, sertifikasyon ve pazarlama faaliyetlerinde Orman Endüstri Mühendisleri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görevlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Oman Mühendisleri Odası gerekli çalışmaları yapmalıdır.
7.7.Orman Köylerinde, Yaylak ve Kışlaklarda Yapılan Yapıların, AhÅŸap Yapı Dışında Bina Olmaması Ä°le Ä°lgili Ä°zinlerin Revize Edilmesi için Yapılması Gereken Çalışmalar
9/8/1984 tarihli ve 18484 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Orman Kanununun 35. Maddesindeki Yapı Sistemlerinin Tespiti ve Uygulanmasına Dair Yönetmelik; Orman köylüsünün zati ihtiyacı veya göçmen ve felaketzede ihtiyacı karşılığı orman emvali alanların yapacakları yeni ev, ahır, ambar ve samanlıkların hangi yapı sistemlerine göre inÅŸa edileceÄŸini ve bununla ilgili uygulamanın ÅŸekil ve esaslarını kapsar.
Bu yönetmeliÄŸe göre, orman köylüsüne verilecek orman emvalini, sadece yapacağı ahÅŸap ev imalatında kullanılmasının zorunlu tutulması, bu durumu teÅŸvik etmek maksadıyla orman emvalinin desteÄŸinin artırılması sayesinde, hem ormanlarımıza baÅŸka yapay bir malzeme yapı malzemesi olarak girmemiÅŸ olur, hem de kendisi bir yalıtım malzemesi olan ahÅŸabı, doÄŸal mimariyi de bozmadan kullandırmış olur. Bu konunun projelendirilmesi, uygulanması ve kontrolü de OMO baÄŸlı Orman Endüstri Mühendisleri ve/veya AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Bu amaçla Oman Mühendisleri Odası gerekli çalışmaları yapmalıdır.
7.8.AhÅŸap Konut Sisteminin Sigorta Yapılması için Gereken Çalışmalar
AhÅŸap bina ve ürünlerin sigortalanmasıyla ilgili, pek çok kez Türkiye Sigorta BirliÄŸine yapmış olunan baÅŸvurular olumsuz karşılanmıştır. AhÅŸap konutların sigortalanması ile ilgili sorun eÄŸer risk ise, daha riskli olan karayolları taşımacılık ve araç sigortaları bu konu ile çeliÅŸmektedir. EÄŸer risk yangın ise, yanmayan hiçbir ürün yoktur. Muadili betonarme binalarda yangın sonrası oturulamaz hale gelir ki, yangında hem bina hem emtia yanar diye risk içeriyorsa yine, karayolunda kaza yapan araçların pert olması sigortalanmalarını engellememektedir. EÄŸer risk, deprem ise, ahÅŸap konutlar depreme %100 dayanıklı denebilecek seviyededir.
Sigortacılık ortak bir reasürans birliÄŸine baÄŸlı olarak faaliyet göstermektedir. Bu reasürans firmaları da tüm dünyada ortak bir birliÄŸe baÄŸlıdır. Ancak, bu birlikler, Amerikada, Avrupa’da ahÅŸap binaları sigortalarken Türkiye’de sigortalamamaktadır.
Denizde batabilecek durumda olmalarına raÄŸmen AhÅŸap ile ilgili tek sigortalanabilir ürün ahÅŸap teknelerdir. Seracılıkta bile iskeletin ahÅŸap olması durumunda, sigortası iptal edilmektedir.
BirliÄŸin, bu konudaki bilgi eksikliÄŸinin giderilmesi için gerekli desteÄŸin Orman Mühendisleri Odası tarafından verilmesini ahÅŸap bina ve ürünlerin sigortalanması ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için birlik ile görüÅŸmelerin yapılması gerekmektedir.
Türkiye Sigorta BirliÄŸi nezdinde ahÅŸap bina ve diÄŸer elemanların sigortalanması iÅŸlemlerinde deÄŸerlendirici danışman olarak Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin görevlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Orman Mühendisleri Odası gerekli çalışmaları yapmalıdır.
8. ÖZEL SEKTÖRÜN GELİŞİMÄ° VE ÖZEL SEKTÖRDE Ä°STÄ°HDAMIN ARTIRILMASI Ä°ÇÄ°N YAPILMASI GEREKEN GÄ°RİŞİMLER
Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin ana istihdam alanı Orman Ürünleri Sektörüdür. Orman ürünleri sektörü bütün dünyada temelde 4 ana alanda geliÅŸim gösteren bir sektördür. Bu alanlar; 1) AhÅŸap Yapı ve Yapısal AhÅŸap Ürünler Endüstrisi, 2) Mobilya ve Mobilyayı Destekleyen Ara mamul (lif levha, yongalevha vb.) Endüstrisi, 3) Selüloz ve Kâğıt Endüstrisi ve 4) Odun Dışı Orman Ürünleri Endüstrisidir.
Ülkemizde yukarıda sayılan alanlardan yalnızca lif-yongalevha ve mobilya endüstrisi görece güçlü bir durumda iken, diÄŸer 3 alanda sahip olduÄŸumuz potansiyelin endüstriye yansıdığı söylenemez. Orman Ürünleri Endüstrisinin geliÅŸimindeki diÄŸer üç önemli alanın eksikliÄŸi hem Orman Endüstri Mühendislerinin hemde AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin özel sektörde istihdam olanaklarını ciddi bir biçimde sınırlandırmakta ve bir mühendislik disiplini olarak itibarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizdeki orman ürünleri sektörünün yalnızca lif-yonga levha ve mobilya endüstrisi üzerinden geliÅŸimi bu sektörün gayrisafi milli hasılaya katkısının da sınırlı olmasına neden olmaktadır. Orman Ürünleri Endüstrisinin milli ekonomiye katkı oranı konusunda kesin bir deÄŸere ulaÅŸmak zor olmakla birlikte % 2’nin altında olduÄŸu bilinmektedir. Sektörün yarattığı katma deÄŸer maalesef beklenen düzeyde deÄŸildir. Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) sektör raporuna göre orman ürünleri endüstrisinin 2023 ihracat hedefi 16 milyar dolar olup bunun 500 milyar dolarlık toplam ihracat hedefi içerisindeki payı %3 dolaylarındadır. 2023 yolunda 2018 yılı için konulmuÅŸ olan hedef 8 milyar dolar iken gerçekleÅŸen rakam bunun yarısı kadar, 4 milyar dolar civarındadır.
Ülkemizin orman ürünleri endüstrisinde en güçlü olduÄŸu alan seri üretim panel mobilya endüstrisine hammadde saÄŸlayan lif ve yonga levha endüstrisidir. Ülkemiz liflevha ve yongalevha üretiminde kurulu kapasitesi ile Dünyada 5 inci ve Avrupa’da 3 üncü sırada bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluÅŸu içerisinde hatta ilk 100’de lif-yonga levha endüstrisinden birkaç firma yer almaktadır. Üretimlerinin büyük bir bölümü iç piyasada tüketilmektedir. Bununla birlikte bu yüksek kurulu kapasiteye sahip endüstri için ormanlarımızdan lif-yongalık odun hammaddesi üretim miktarları yetersiz kaldığı için, sektör hammadde bakımından yurtdışına bağımlı hale gelmiÅŸtir. Lif ve yonga levha endüstrisi orman ürünleri endüstrisi kolları içerisinde ürettiÄŸi katma deÄŸer bakımından en düÅŸük, buna karşın yatırım ihtiyacı en yüksek sektörlerden biridir.
Bütün dünyada orman endüstri sektörünün ve bu sektöre hammadde saÄŸlayan ormancılığın geliÅŸimindeki en önemli ivme kaynağı ahÅŸap yapı sektörü ve yapısal ahÅŸap elemanların üretimidir. Ülkemizde bu alan, yapı stokumuzun neredeyse %99’unun betonarme olması ve betonarme binalarda da ahÅŸabın kullanıldığı yerlerde alternatif ürünlere yönelim nedeniyle çok zayıf durumdadır. Bu sebepledir ki ülkemizde masif ahÅŸap endüstrisi geliÅŸim gösterememekte ve gün geçtikçe yok olmaktadır. Hâlbuki orman endüstrisinde en yüksek katma deÄŸerin üretildiÄŸi alanlardan birisi ahÅŸap yapı sektörüdür.
Orman Endüstrisinin yüksek katma deÄŸer yaratan bir baÅŸka ana kolu selüloz ve kâğıt endüstrisidir. Ülkemizde geçmiÅŸte, bir kamu iktisadi teÅŸekkülü olan SEKA Kurumu vasıtası ile selüloz ve kâğıt üretimi yapılmakta iken bu kurumun yanlış yönetim politikalarına baÄŸlı olarak karlılığını ve verimliliÄŸini kaybetmesi nedeniyle doksanlı yılların baÅŸlarında özelleÅŸtirilmesi ile baÅŸlayan süreçten günümüze, odundan selüloz üretimi hemen hemen sona ermiÅŸtir.
Günümüzde ülkemiz kâğıt endüstrisi, hammadde olarak ithal selüloz yâda atık kâğıtları kullanmaktadır. Ä°çinde bulunduÄŸumuz yılın ortalarında dövizde kısa sürede yaÅŸanan anormal artışlar ve dalgalanma nedeniyle selüloz ithalatında çok büyük sorunlar yaÅŸanmış ve ülkemiz kâğıt endüstrisi büyük bir darboÄŸaz içerisine girmiÅŸtir. Bu geliÅŸme neticesinde siyasal erk selüloz endüstrisinin stratejik öneminin farkına vararak bu sektörün geliÅŸtirilmesi için bir irade ortaya koymuÅŸtur. Bu durum yüksek katma deÄŸer üreten selüloz ve kâğıt endüstrisinin ülkemizde yeni bir geliÅŸim ivmesi kazanması için bir ümit ışığı oluÅŸturmuÅŸtur.
Odun dışı orman ürünleri sektörü ana kaynağı odun hammaddesine dayanmayan fakat ormanlardan elde edilen ve ekonomik deÄŸeri oldukça yüksek ürünleri içermektedir. Bu alan ülkemizdeki ormancılık ve orman ürünleri sektörünün milli ekonomi içerisinde ve ihracattaki payının artmasına büyük bir katkı saÄŸlayacak potansiyele sahiptir ve geliÅŸime son derece açık bir alandır. Odun dışı orman ürünleri, ilaçtan kozmetiÄŸe, kimyadan gıdaya çok yüksek katma deÄŸerli ürünlerin söz konusu olduÄŸu sektörlerin ana hammaddesini oluÅŸturmaktadır. Ekonomik potansiyeli çok yüksek olan bu sektörün geliÅŸimi için ivedilikle milli politikaların ve araçların geliÅŸtirilmesi gerekmektedir.
Ülkemizde Orman Ürünleri Endüstrisinin saÄŸlıklı ve sürdürülebilir geliÅŸimi, daha yüksek katma deÄŸer üretimi ile milli ekonomiye katkısının artması ve böylece Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdam olanaklarının ve itibarının yükseltilmesi için yapılması gereken önemli faaliyetler bulunmaktadır.
8.1. Orman Endüstrisi Sektörünün GeliÅŸimi ve Büyümesi Ä°çin Yapılması Gereken Çalışmalar
Ä°nsanlığın geleceÄŸini tehdit eden küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi problemi ile ilgili farkındalığın artması ve bu durumu durdurmak ve tersine çevirmek için küresel ölçekte yapılan anlaÅŸmalar ve alınan aksiyonlar, dünyada üretim ve tüketim alışkanlıklarının yeniden tanımlanmasını ve buna baÄŸlı olarak endüstriyel dönüÅŸümleri beraberinde getirmektedir. Bu süreç, yenilenebilir doÄŸal ve çevreye zararsız bir endüstriyel hammadde ve mühendislik malzemesi olan ahÅŸabı ve ahÅŸabın elde edildiÄŸi orman kaynaklarını son derece stratejik bir noktaya taşımıştır. Küresel konjonktür orman ürünleri endüstrisinin ve ormancılığın bütün dünyada büyük bir hızla geliÅŸimi için son derece elveriÅŸli bir durumdadır. Bu elveriÅŸli ÅŸartlar, Türkiye ormancılığının ve orman ürünleri endüstrisinin büyük bir sıçrama yapması ve mesleÄŸimizin yeniden hak ettiÄŸi deÄŸer ve konuma kavuÅŸması için mutlaka doÄŸru bir ÅŸekilde okunmalı ve fırsat deÄŸerlendirilmelidir.
Öncelikle yapılması gereken, kamuoyunda yenilenebilir orman kaynaklarından elde edilen ahÅŸabın her alanda daha çok kullanılmasının çevre problemlerinin çözümüne katkı yapacağı bilincinin güçlendirilmesi ve bir mühendislik malzemesi olarak ahÅŸap hakkındaki önyargıların ortadan kaldırılması ile ahÅŸaba itibarının yeniden kazandırılması olmalıdır. Bunun için baÅŸta Orman Fakülteleri, Orman Genel MüdürlüÄŸü ve Orman Mühendisleri Odası olmak üzere bütün kamu ve özel sektör kuruluÅŸları, mesleki yapılanmalar ve sivil toplum örgütleri ellerindeki bütün imkân ve araçlarla bir seferberlik baÅŸlatmalıdır. AhÅŸabın daha fazla kullanılmasının çevreye zarar deÄŸil fayda getireceÄŸi, orman varlıklarını azaltmayacağı, aksine artmasına neden olacağı, ahÅŸabın son derece özel ve güzel ve insan doÄŸasına en uygun ve çevreye zararsız doÄŸal bir endüstriyel hammadde ve mühendislik malzemesi olduÄŸu bilinci toplumun her katmanında hızla oluÅŸturulmalıdır.
SaÄŸlanacak kamuoyu desteÄŸi ile baÅŸta Orman Mühendisleri Odası olmak üzere diÄŸer meslek örgütleri ve STK’lar siyaset kurumunu harekete geçirerek baÅŸta ahÅŸap yapı ve selüloz endüstrisi olmak üzere orman ürünleri endüstrisinin geliÅŸimi için sektörü destekleyen politikalar üretilmesi saÄŸlanmalıdır.
AhÅŸabın bir mühendislik malzemesi olarak daha çok tercih edilmesi ve kullanım alanlarının artırılması için Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi disiplinleri ile baÅŸta Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi ve Mimarlık olmak üzere diÄŸer iliÅŸkili disiplinler arasında etkili iletiÅŸim ve iÅŸbirliÄŸi imkânları saÄŸlanmalıdır. Bu meslek gruplarının birlikte çalışmak ve birbirlerinin alanlarına saygılı olmak zorunda oldukları bilinci oluÅŸturulmalıdır. Bu konuda üniversiteler, Orman Mühendisleri Odası ve STK’lar birlikte hareket etmelidir. Orman Mühendisleri Odası, çatı örgütü TMMOB bünyesindeki Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası ile ortak eÄŸitimler, çalışma atölyeleri ve bilimsel organizasyonlar düzenlemelidir. Böylece ahÅŸabın bir mühendislik malzemesi olarak daha fazla tercih edilmesi ve sektörün geliÅŸmesi saÄŸlanmış olacaktır.
Güncel geliÅŸmeler neticesinde oluÅŸan ülkemizde selüloz endüstrisinin geliÅŸtirilmesi ile ilgili sıcak gündem deÄŸerlendirilmeli ve baÅŸta siyaset olmak üzere ilgili kurumlar nezdinde ivedilikle harekete geçilmelidir.
Üniversitelerdeki Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi eÄŸitimlerinin daha nitelikli hale getirilmesi, özellikle temel mühendislik eÄŸitiminin ve becerilerinin güçlendirilmesini saÄŸlayacak imkân ve araçların geliÅŸtirilmesi için akademi, OMO ve STK’lar birlikte çalışmalıdır. Orman MühendisliÄŸi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi öÄŸrencilerinin motivasyonlarını artıracak araçlar üretilmeli ve neticede daha donanımlı ve yetkin mühendis kaynağı oluÅŸturulmalıdır. Faaliyet alanı çok geniÅŸ olan Orman Endüstri MühendisliÄŸi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri MühendisliÄŸi eÄŸitiminde 2’inci ya da 3’üncü sınıftan sonra branÅŸlaÅŸma ciddi olarak düÅŸünülmelidir. Yine en az bir yarıyılın sektörde çalışarak eÄŸitimin gerçekleÅŸtirilmesi için 7+1 modeli detaylı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilmeli ve saÄŸlıklı iÅŸletilebilmesi için akademideki örnekler baz alınarak model geliÅŸtirilmelidir.
Üniversiteler, OMO ve Mesleki Örgütlerin ortaklaÅŸa düzenleyeceÄŸi eÄŸitim, organizasyon ve bilimsel faaliyetler ile orman ürünleri sektöründeki yatırımcı ve iÅŸveren aktörlerin bilinçlenmesi ve iÅŸletmelerin daha kurumsal kimlik kazanmaları için çaba gösterilmelidir.
Böylece orman ürünleri sektörünün geliÅŸimine katkı saÄŸlanırken aynı zamanda bu sektörün asli insan kaynağını oluÅŸturan Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin sektördeki yeri ve itibarları da saÄŸlamlaÅŸtırılmalıdır.
Türkiye orman ürünleri endüstrisinin yapısı, iÅŸletme sayıları, iÅŸletmelerin yapısı, yarattığı istihdam, ekonomik büyüklüÄŸü vb. konularda bilgi ve istatistikler sınırlı ve yetersizdir. Sektörün daha iyi tanınması ve analiz edilmesi, sektörel geliÅŸimin saÄŸlanması ve istihdamın artırılmasında anahtar bir role sahiptir. Bu kapsamda OMO, üniversiteler ve mesleki örgütler birlikte çalışarak sektörün yapısı hakkında veri ve bilgi üretmeli ve sektörel analizler ile mevcut durum ve geliÅŸme potansiyelleri ortaya konmalıdır. Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair YönetmeliÄŸin 112 nci maddesinini birinci fıkrası bilgi verme yükümlülüÄŸünü düzenlemiÅŸtir. Bu yönetmeliÄŸin ikinci fıkrasında yer alan “Ormancılık, orman ve aÄŸaç endüstrisine iliÅŸkin iÅŸlerle uÄŸraÅŸan gerçek ve özel hukuk tüzel kiÅŸileri; kurulu kapasitelerini, kapasite kullanım miktar ve oranlarını, istihdam ettikleri meslek mensuplarını, Odanın belirleyeceÄŸi çizelgeyi hazırlayıp yılda bir kez Oda genel merkezine elektronik ortamda bildirirler.” hükmün aktif bir ÅŸekilde iÅŸletilmesi sektör hakkında daha fazla veri ve bilgi edinilmesine katkı saÄŸlayacaktır.
8.2. 5531 sayılı Kanun Kapsamında Özel Sektör Nezdinde Yapılabilecek GiriÅŸimler
5531 sayılı Kanuna dayanılarak hazırlanan ve Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair YönetmeliÄŸin 15 inci maddesinde Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdamı ile ilgili aÅŸağıdaki maddeler yer almaktadır.
a) Ä°ÅŸletme kapasitesi 5.000 m3/yıl olan ya da yıllık üretimi 2.500 m3/yıl’a kadar kereste üreten iÅŸletmelerde bir, kapasitesi 5.000 m3/yıl, ya da yıllık üretim kapasitesi 2.500 m3/yıl kereste üzerinde üretim yapan iÅŸletmelerde ise, bu miktarlar katlanarak hesaplanacak sayıda meslek mensubu çalıştırılır.
b) Orman ürünleri fabrikalarında, ahÅŸap ve türevleri kullanılarak mobilya, sabit ve hareketli mobilya, seri halde doÄŸrama, kapı, pencere ve yer döÅŸemeleri, ahÅŸap yapı ve elemanlarının üretimini yapan iÅŸletmelerden; 25’e kadar iÅŸçi çalıştıranlar bir, 25’in üzerinde iÅŸçi çalıştıranlar ise her 50 iÅŸçi için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam ederler.
c) AhÅŸap kaplama levha, ahÅŸap lif ve yonga levha, kontraplak, kâğıt, selüloz, selüloz türevleri, hemiselüloz, lignin, ekstraktif madde ve benzeri yarı mamulleri üreten iÅŸletmelerden; 25’e kadar iÅŸçi çalıştıranlar bir, 25’in üzerinde iÅŸçi çalıştıranlar ise her 50 iÅŸçi için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam ederler.
d) AhÅŸap doÄŸrama yapan diÄŸer iÅŸletmelerden; 15-25 arasında iÅŸçi çalıştıranlar bir, 25’in üzerinde iÅŸçi çalıştıranlar ise, her 50 iÅŸçi için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam ederler.
e) Odun dışı orman ürünleri iÅŸleyen tesislerde, üretim, kalite kontrol, maliyet hesaplama, stok kontrolü gibi iÅŸlerde görevlendirilmek üzere en az bir meslek mensubu çalıştırılır.
f) Emprenye, ahÅŸap koruma, kurutma-buharlama, yüzey iÅŸlemleri, palet, ambalaj, levha ürünleri ve selüloz-kâğıt üreten iÅŸletmelerden; 25 iÅŸçiye kadar iÅŸçi çalıştıranlar bir, 25’in üzerinde iÅŸçi çalıştıranlar ise her 50 iÅŸçi için bir olmak üzere belirlenecek sayıda meslek mensubu istihdam ederler.
Yukarıda verilen maddeler ile hüküm altına alınan istihdam yükümlülüklerinin pratikte uygulanması ÅŸu ana kadar mümkün olmamıştır. Bu kapsamda Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin özel sektörde istihdamının artırılması ile ilgili olarak yapılabilecek çalışmalar aÅŸağıda sıralanmıştır.
1) Orman Genel MüdürlüÄŸü, orman ürünlerinin satışlarına ait yönetmelik ve 303 sayılı TebliÄŸin (ö) bendi kapsamında kapasitesi 25.000 metreküp ve üzeri olan tesislere tahsisen hammadde satmaktadır. Milli servetimizin verimli üretilebilmesi açısından Orman Genel MüdürlüÄŸü, bu tahsisin verilmesi ÅŸartlarına Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdam etmiÅŸ olmak ÅŸartını koymalıdır.
2) Orman Genel MüdürlüÄŸü milli servet olan odun hammaddesinin verimli üretilmesi ve kullanılması açısından, belirlenecek miktarın üzerindeki dikili satışlarda Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi çalıştırma zorunluluÄŸu getirmelidir. Dikili satış tamimine yapılacak bir ekleme ile bu husus saÄŸlanabilir.
3) Orman, Orman Endüstri ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisleri ile Serbest Meslek Bürolarının Çalışma Alanlarına Dair YönetmeliÄŸin 112 nci maddesinin birinci fıkrasında bilgi verme yükümlülüÄŸü getirilmiÅŸ olup, ikinci fıkrasında “Ormancılık, orman ve aÄŸaç endüstrisine iliÅŸkin iÅŸlerle uÄŸraÅŸan gerçek ve özel hukuk tüzel kiÅŸileri; kurulu kapasitelerini, kapasite kullanım miktar ve oranlarını, istihdam ettikleri meslek mensuplarını, Odanın belirleyeceÄŸi çizelgeyi hazırlayıp yılda bir kez Oda genel merkezine elektronik ortamda bildirirler.” hükmü yer almaktadır. OMO’nun bu maddeyi aktif bir ÅŸekilde iÅŸletmesi ile yumuÅŸak güç uygulayarak orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren iÅŸletmelere Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdamını teÅŸvik edebilir.
4) TOBB ve TESK tarafından kapasite raporu talep eden iÅŸletmelerden ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümleri gereÄŸi Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdam ettiÄŸini belgelendirmesinin istenmesi gerekmektedir. Bununla ilgili TOBB ve TESK nezdinde giriÅŸimde bulunulmalı ve ısrarla takipçisi olunmalıdır.
5) Orman Mühendisleri Odası özel sektörde çalışan Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin maaÅŸ ve diÄŸer özlük haklarının odanın belirlediÄŸi rayiç bedellerden düÅŸük olmaması için hem özel sektör hem de ilgili kamu kurumları nezdinde çalışmalarda bulunmalıdır.
6) Ä°lgili YönetmeliÄŸin 15 inci ve 16 ncı maddelerinde Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdamı ile ilgili verilen maddelerin uygulanmasının temini için yönetmeliÄŸe uygun Orman Endüstri Mühendisi ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi istihdam eden kuruluÅŸlara SGK indirimleri, vergi muafiyetleri, kredi ve teÅŸviklerde pozitif
ayrımcılık ve benzeri özel sektörü özendirici araçlar geliÅŸtirilmeli ve siyaset kurumu tarafından uygulanması saÄŸlanmalıdır.
7) Ä°lgili yönetmeliÄŸin 15 inci ve 16 ncı maddelerinde Orman Endüstri Mühendislerinin ve AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendislerinin istihdamı ile ilgili verilen maddelerin uygulanması ile ilgili olarak yasa ve yönetmelikte cezai bir müeyyidenin tanımlanması gerekmektedir.
İş bu rapor tarafımızdan tanzim edilmiştir.
Prof.Dr. Hülya KALAYCIOÄžLU Prof.Dr. Türker DÜNDAR
K.T.Ü. Orman Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Ä°.Ü. CerrahpaÅŸa Orman Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi
Prof. Dr. Ä°lker USTA Erkan KALAFAT
Hacettepe Üni. AEM Böl. ÖÄŸretim Üyesi AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi
Adem GENÇ
Orman Endüstri Mühendisi
Kastamonu Entegre A.Åž.
Hammadde Tedarik Bölge Müdürü
Kadir KILIÇ Mesut GÜLER
Orman Endüstri Mühendisi Orman Endüstri Mühendisi
Orman Mühendisleri Odası Orman Mühendisleri Odası
Onur Kurulu Üyesi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi
Ä°smail KIÅžLAK Hakan OLGUN
Orman Endüstri Mühendisi Orman Endüstri Yüksek Mühendisi
Orman Mühendisleri Odası Orman Mühendisleri Odası
TEMDEM Üyesi Merkez Åžb YK Üyesi
Sinan AKBAŞ Rıdvan TOSUN
AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi AÄŸaçiÅŸleri Endüstri Mühendisi
Özel Sektör Orman Genel MüdürlüÄŸü