KURUMSAL
SON DUYURULAR
Ahşap malzemenin yapıda kullanımına ilişkin düzenleme önerilerimiz
07 Aralık 2022Kapasite raporlarında yaşadığımız haksız uygulamalar Danıştay kararı ile durduruldu!
07 Aralık 2022Mesleğimizin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri
07 Aralık 2022İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi MÜDEK tarafından akredite edildi
07 Aralık 2022TESK’den Orman Endüstri Mühendislerine yetki
07 Aralık 2022Birçok kiÅŸi gibi benimde üniversite tercihi aÅŸamasında ismini öÄŸrendiÄŸim bir bölümdü Orman Endüstri MühendisliÄŸi. BulunduÄŸu üniversiteler, mesleÄŸin içeriÄŸi ve çalışma alanları açısından zengin bir bölüm olmasına raÄŸmen; mesleÄŸin bilinirliÄŸi ve geçerliliÄŸinin piyasada karşılık bulamaması en önemli tercih edilmeme sebeplerinden birisi.
Bu konuda en büyük eksiklikler; fakültelerin öÄŸrenci ve sektörden kendini soyutlaması, öÄŸretim görevlilerinin ve eÄŸitimin yetersizliÄŸi, sektörün mesleÄŸi tanımaması, kamuda yeterli istihdamın olmaması, mesleÄŸin yeterince baÅŸarılı temsil edilmemesi ve mesleki dayanışmanın hiçbir zaman saÄŸlanamamasını gösterebiliriz.
2012 yılında Ä°stanbul Üniversitesinde öÄŸrenim gördüÄŸüm dönemde, 1972 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinde kurulan ve binlerce mezun vermiÅŸ bir bölümü temsil eden tek bir sivil toplum kuruluÅŸunun olmadığını fark ettik. 40 yıldır kim temsil ediyor bu mesleÄŸi? Orman Mühendisleri Odası mı? Ne yazık ki cevap bulamadık bu sorulara !
8 aylık bir çalışma sonucunda 5 Haziran 2013’de Orman Endüstri Mühendisleri DerneÄŸini kurduk. Ä°lk baÅŸta bölümün ve mesleÄŸin eksiklerini analiz ettik. Tüm çalışmalarımızı ve süreçleri ÅŸeffaf bir ÅŸekilde paylaÅŸtık. 7 yılda karşılaÅŸtığımız sorunlar ve geldiÄŸimiz noktayı sizlerle paylaÅŸmaktan memnuniyet duyarız.
1) EÄŸitim
EÄŸitim alanındaki çalışmalarımızın yeterli olduÄŸunu söyleyemem, meslektaÅŸlarımıza kayda deÄŸer bir fayda saÄŸlayamadık bu konuda. Üniversitelerdeki eÄŸitim konusunda ise elimizden geldiÄŸince bazı öÄŸretim görevlilerine sorunları ve önerilerimizi ilettik. Tahmin edebileceÄŸiniz gibi bir çoÄŸu söylediklerimizi kulak ardı etti.
Çok ÅŸükür Ä°stanbul Üniversitesi MÜDEK sürecine girerek birçok önemli reformu yerine getirdi. Bu süreçte fakülteye her zaman destek olmaya çalıştık. Sonrasında bu baÅŸarıyı Karadeniz Teknik Üniversitesi de gösterdi. Åžuan bu iki üniversite haricinde yeni açılan Bursa Teknik ve Ä°zmir Katip Çelebi Üniversiteleri dışındaki diÄŸer tüm üniversitelerde öÄŸrenci alımı durduruldu, böyle giderse bölümümüz yeni mezun veremeyecek duruma gelecektir.
2) Mesleki Bilinirlik / Geçerlilik
Sektörün bizi tanıması için ilgili bir çok fuarlara katıldık, sektör temsilcileri ile tanıştık, kendimizi sektöre anlattık.
Bölümün tanıtımı için önemli internet çalışmaları yaptık.
Az tercih edilen bir bölüm olması dolayısıyla tercih eden öÄŸrencilerin baÅŸarı oranı gittikçe düÅŸtü. Zamanla tercih eden kiÅŸi sayısı on kiÅŸinin altında kalan ona yakın fakülteye YÖK tarafından öÄŸrenci alımı durduruldu.
3) Özel sektör
Özel sektörde meslektaÅŸlarımızın karşılaÅŸtıkları sorunları analiz ettik, çözüm yolları üretmeye çalıştık. Sektör temsilcileri ve meslektaÅŸlarımıza bu konuda bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleÅŸtirdik.
Ä°lgili sektörlerde daha fazla tanınması ve iÅŸlendirilmesi için Oremder Ä°nsan Kaynaklarını kurduk. Bugüne kadar 700’e yakın baÅŸvuru aldık, toplamda 85 meslektaşımızın iÅŸ bulmasına katkı saÄŸladık.
4) Kamu İstihdamı
Tarım ve Orman Bakanlığı baÅŸta olmak üzere bir çok kamu kurumunda istihdam edilmesi gereken bir mesleÄŸe sahipken ne yazık ki mevcut ve yeni alımlar trajikomik rakamlardan ibaret !
MeslektaÅŸlarımızdan bu konuda her zaman yoÄŸun bir geri dönüÅŸ aldık ve sonunda bir Ankara çıkarması yapmamız gerektiÄŸine karar verdik.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve TBMM’de randevular aldık. GörüÅŸmeye katılabileceÄŸini belirten isimleri belirledik ve bakanlığa ilettik. Listedeki tüm öÄŸretim görevlileri o gün bizimle gelmedi. Her zamanki gibi yalnızdık.
Hazırladığımız raporu ve meslektaÅŸlarımızın hassasiyetini en yetkili makamlara sunduk. Orman mühendislerinin ve odasının kamuda ki lobileÅŸmesi ne yazık ki bu konuda ilerlememizi zorlaÅŸtırdı. Bu kadar yalnız ve zayıf bir toplulukken bu konuyu çözmemiz imkansızdı.
5) Mesleki Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Mesleki sorunlarımızın analizi ve çözüm önerileri ile ilgili meslektaÅŸlarımız ile sık sık buluÅŸtuk. Özel sektör ve kamuda ilgili kiÅŸi ve kurumlara talepleri ilettik, raporlar sunduk. MesleÄŸimizin hak ettiÄŸi deÄŸere kavuÅŸması için çabaladık.
Orman Mühendisleri Odası’nın öncülüÄŸünde ”Orman Endüstri Mühendislerinin Yetki ve Görevleri ile Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri” adlı çalıştay ile önemli bir adım atıldı.
Çalıştay sonucu hazırlanan raporu hayata geçirmemiz, uygulanması ve denetlenmesini saÄŸlamamız mesleÄŸimizin tek kurtuluÅŸudur.
6) Mesleki Dayanışma
Ülkemizdeki tüm orman fakültelerindeki orman endüstri mühendisi öÄŸretim görevlilerine farklı zamanlarda özel olarak ÅŸahsen davet e-maili gönderdim. Yaklaşık 150 öÄŸretim görevlisinden bir tanesi bile geri dönüÅŸ yapmadı. Sektörde bir yerlere gelmiÅŸ büyüklerimizi davet ettik, onların yaklaşımı daha vahimdi.
Ä°ÅŸ yapıcı eleÅŸtiri yapmaya, destek olmaya, katkı saÄŸlamaya geldiÄŸinde bazı sorumlu meslek büyüklerimiz ve arkadaÅŸlarımız haricinde yanımızda kimseyi göremedik. Tüm bunlara raÄŸmen tüm meslektaÅŸlarımızı OREMDER çatısı altında buluÅŸmaya ısrarla davet ettik.
KurulduÄŸumuz günden itibaren çoÄŸunluÄŸu Ä°stanbul Üniversitesinden olmak üzere birçok kiÅŸi bize katıldı. MesleÄŸini baÅŸarılı bir ÅŸekilde temsil eden, mesleki birlik ve dayanışmaya sadece üye olarak bile katkı saÄŸlamaya çalışan 490 üyemiz baÅŸta olmak üzere tüm meslektaÅŸlarıma teÅŸekkür ederim. Binlerce mezunu olan bir mesleÄŸi temsil eden bir sivil toplum kuruluÅŸuna bu katılımın yeterli olduÄŸunu kimse söyleyemez. Daha yolun başındayız…
Mesleki sorunlar konusunda çabalayan derneÄŸimizi sahiplenmeyen ve iÅŸ sorumluluk alma noktasına geldiÄŸinde deve kuÅŸu gibi baÅŸlarını kuma gömen meslektaÅŸlarımız ise bir çok sorunun nedenini açıklar nitelikteydi.
Ne zaman sorunlarla karşılaÅŸsak birlik olmak yerine sessiz kalmayı tercih ettik. Türkiye’nin en köklü orman fakültesini en köklü üniversitesinden ayırdıklarında, önce fakülte açıp sonra içerisindeki öÄŸrenciyi, personeli, geleceÄŸi düÅŸünmeden kapattıklarında, kamu da ki istihdam kapıları kapatıldığında, mesleki hak ve yetkilerimizin korunamadığında da olduÄŸu gibi bu dayanışma aslında hiç bir zaman saÄŸlanamadı.
Tüm meslektaÅŸlarımı bu konuda bir kez daha uyarıyorum, kendimize gelmek için daha ne olması gerekiyor? Tüm meslektaÅŸlarımızın, fakültelerin biran önce kendine gelmesi gerektiÄŸine inanıyorum. Yoksa bu anlayış ve duyarsızlık ile kim bilir mesleÄŸimiz daha neler ile karşılaÅŸacak?
Gelin bir olalım, mesleÄŸimize sahip çıkalım…
Saygılarımla;
Hasan ACAR | Yönetim Kurulu BaÅŸkanı